Sep 21, 2014

Hola KL ! Pilih hidupmu.

Salam Sabtu. Salam September.

Dulu aku pernah menulis bahawa tinggal di bandaraya Kuala Lumpur ini suatu yang memenatkan. Kepantasan kenderaan, kelajuan teknologi dan pergerakan manusia mengejar material. Bangunan pencakar langit yang tinggi menutup sinaran matahari. Berjalan di pusat bandar ibarat berada di kota batu. Ya dan berada di suatu kawasan yang dipenuhi kehijauan adalah suatu nikmat yang tidak dapat dilupakan.

Sejak perumpamaan kota batu itu dikeluarkan, aku baru sahaja dapat kereta buat digunakan bagi memudahkan pergerakan. Jauh dari kesesakan manusia dan pecutan waktu (konon). Alhamdulillah, aku pernah menangis kerana naik selalu kene naik public transport, utk outstation. Namun aku lupa, aku telah melangkah satu lagi ke arah kejaran material, hampir sama kepada mentaliti majoriti penduduk sini (dunno whether it's true, but my typical mind always saying it that way.. huhu). Setelah sekian lama berkecimpung dalam kesesakan lalu lintas di dalam kenderaan berhawa dingin, peluang  melarikan diri dari kesibukan jalan raya aku ambil sebagai peluang.. hehe akhirnya, dapatlah enjin n minyak kete aku rest kejap..

Perjalanan ke Jalan Tun Abdul Rahman melalui stesen Bandaraya, membuka kembali minda aku.. sepanjang perjalanan, kelihatan seperti biasa gerai-gerai menjual makanan dan pakaian. Si Ibu memborong pakaian,si bapa menggendeng anak. Ada pasangan berjalan berpegangan tangan, si penjual mengibas-ngibas kain jualan menarik perhatian pembeli.. dan kaun wanita berjalan perlahan apabila melalui kedai-kedai bagi menjamu mata. Jika berjalan tanpa berfikir, itu adalah perkara biasa di situ. Apabila aku melihat atas dasar rezeki, mereka sangat gigih, gembira bekerja dan itulah pekerjaan mereka. Namun, aku pasti, ada antara mereka yg menjadikan ia sebagai pilihan, atau mungkin itu sahaja pilihan yang mereka ada. Tiada pilihan melainkan perlu bekerja keras. Berapakah pendapatan mereka sebulan? Cukupkah menampung kehidupan di KL ini? Sambil berjalan, kelihatan juga para pembeli membelek-belek kain. hmm.. bergaya juga beg yg mereka bawa. Mau juga mereka turun membeli belah di sini. Tentu tiada masalah bagi mereka utk memborong bergelen-gelen pakaian di sini.. Ya, taraf hidup kita berbeza.

Jalan TAR: credit to ECMalaysia (sorry, pinjam gambar)

Jika dulu punya pendapatan melebihi tanggungan, kerap kali mebeli tanpa berfikir panjang .. (hadoi.. sedihnya). Bila tiba masa perlu berjimat, kita akan benar-benar berjimat. Dan, jalan ini benar-benar menguji nafsu bershopping.. ! cukup di sini, walau selembut mana godaan penjual, hanya tekad peneman jiwa.. huu.. maaf, kini wangku hanya cukup untuk belanja makan 2 hari..

Habis berjalan, kembali ke laluan pejalan kaki stesen LRT, kelihatan ibu bersama anaknya memegang bekas meminta simpati. kalau aku punya wang utk dua hari.. adakah mereka mampu membeli makanan utk 2 hari..? (tetiba tgk bekas, eh.. duit kau lagi banyak.. hihi... *just joking*). Cuma beza, aku masih mampu menjadi tangan di atas, dan itu lebih baik. Menjadi tangan di bawah mungkin adalah satu pilihan atau, memang tiada pilihan lain. Maka bersangka baiklah, moga dimudahkan jalan dalam mencari rezeki. Boleh jadi, mereka lebih banyak menjadi  tangan di atas tanpa kita sedari. :(

Rasanya, kalau dalam LRT, kita boleh tengok lagi banyak ragamnya.. too much to explain. Open your eyes and observe, but don't judge!. We don't have the rights to judge others. Aku pilih LRT kerana lebih mudah dan pantas. Mungkin kenderaan ini menyumbatkan pelbagai jenis orang yang kadang menyenangkan atau menjelikkan mata. Ada yg membawa barang berbondong-bondong, dan ada sibuk dengan smartphone. Berasak-asak dalam LRT kerana tiada pilihan.. tapi mungkin lebih baik daripada orang di luar sana..

Hujan semakin reda.. Alhamdulillah, aku tidak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas akibat hujan atau banjir. mungkin perlu berlari-lari anak sedikit kalau hujan belum berhenti. Basah sedikit tidak apa, berlari-lari dalam hujan sambil berdoa. Bukankah berdoa dalam hujan itu antara waktu yg dimakbulkan?

Selamat tinggal Merc, BMW, and 'you'. Aku mungkin tidak dilahirkan ber'ada-ada' as 'you', namun sedikit pilihan yg aku lalui menjadikanku menghargai nikmat yang dipunyai kini. Boleh jadi ia kekal selama 2 hari, atau 2 minggu, dan boleh jadi hanya 2 minit. Insaf, sekejap atas nikmat yg sebentar.. renungkan surah Ar-Rahman, nikmat manakah yang telah aku dustakan.. ? Istighfar sebentar, mungkin ada sedikit bunyi kesombongan dalam lintasan hati mahupun tulisan.

Bye 'you', maafkan aku andai sedikit sarcastic. Aku teringat akan kata2 (tidak pasti hadis atau sekadar ungkapan), bahawa 2 orang yang wajar dicemburui; orang yg menyampaikan ilmu, dan orang kaya yang banyak bersedekah.. Maka aku akan jeles dengan 'you'. Moga jumpa lagi.

Kuala Lumpur
12.14am (lewat sedikit daripada masa sepatutnya dipublish)





Sep 16, 2014

Quote menarik: Muhasabah sebelum tidur

" We make a living by what we get, But we make a life by what we give"

Hidup lebih bererti dengan memberi... :)

Kadang, kita tidak punya wang berjuta, mahupun berpuluh. Baju dipakai sudah dirotate banyak kali, sedangkan orang lain, baju baru sentiasa. Makan juga kadang-kadang sampai ikat perut. Hanya satu kesilapan dalam membuat keputusan di satu masa dahulu, membuatkan kita lebih banyak menghargai kehidupan dan apa yg ada di depan mata.

Ya, andai aku pergi kini, mungkin roh ku tertahan. Jadi, muhasabah hari ini ialah bagaimana untuk melepaskan diri dari belenggu. Andai aku berada di atas, mungkin aku adalah orang yg sangat lalai.
Alhamdulillah, aku kini berpijak di bumi nyata. masih punya pakaian, tempat tinggal dan sumber rezeki. Lebih baik daripada hidup gelandangan. Namun, hati mereka besar, masih mampu memberi saat memerlukan. Rupanya, mereka lebih kaya daripada Jutawan lupa diri, yang takut memberi kerana takut kehilangan. Padahal mereka terpedaya, sbenarnya mereka tidak punya apa yg menyebabkan mereka tidak dapat memberi.

Berilah walaupun sedikit. Harta, masa, peluh jerih mahupun secebis senyuman. Orang memberi lebih kaya, masakan memberi kalau tidak punya harta. Harta diberi bertebaran ke serata dunia kepada orang yg memerlukan.. Ya, asal kita tidak punya apa, maka yg diberi pun tiada apa-apa. :)

Bersyukurlah.. andai nyawa dikandung badan, teruskan senyum menghadapi masa depan. Don't worry, coz He holds tomorrow.

p/s: target selepas ini ialah menderma darah.. Moga penerima darah ini, dapat meneruskan kebaikan dan menyebarkan manfaat buat orang lain.. :)

teratak lindungan,
11.51pm
Kuala Lumpur.

Sep 1, 2014

Satu jam selepas semangat itu kembali

Assalamualaikum..

Kurang semangat itu boleh terjadi, pada orang yang asal banyak semangat. Semalam pergi talk Syeikh Salah at PICC, atas ihsan kawan yg baik hati tunpangkan sampai ke sana. Naik kereta dan tiba di dewan dgn hati yang agak down.. Sambil berwhats app mendengar taipan kata2 semangat dari kawan di perantauan.

Ya.. peluang itu datang sekali.. jangan toleh belakang, teruskan saja. Keep the spirit up even though you're very tired, hesistant, and displeased. The main thing is never give up, because only disbelievers lose hope.

Masa berlalu sangat pantas, dan sy cuma ada 2 bulan utk gear up all the things needed. Next year will be a new beginning, In Shaa Allah. *Pray Hard*. Ignore all the bad words, all ill words that keep you down and sad, and keep on moving. *walk fast*.

Alhamdulillah, saya keluar dari dewan dengan sedikit semangat untuk bergerak, dan senyum even in the hardest time.. *walaupun tak fokus sangat dengan apa yg Sheikh semalam cakap*. i'm a bit lucky, alhamdulillah. We have no rights to judge other.. be yourself, spread good deeds and keep your heart good. Happiness is the door.

Make a list, and try to to complete it! Good Luck.. :)


"When Life gives you a hundred reason to CRY, show life that you have thousands reason to SMILE"


Feb 5, 2014

KPI. KPI. KPI.

KPI.

Key Performance Index
Kelab Persatuan Ibu.
Kepimpinan Pelajar Islam.
Kami Pelajar Independent.. !

Lagi? Sila senaraikan apa lagi yang kalian boleh dapat dari perkataan KPI tersebut. 
well, bila sebut pasal KPI, sudah pasti akan terfikir berkenaan prestasi. Selalu dikaitkan dengan prestasi kerja, sejauh mana kita telah berusaha mencapai target tersebut.

KPI dunia, KPI syarikat, KPI boss, sangatlah tinggi seperti seolah-olah cuba berusaha menggapai bintang di langit.

Pendakian mendaki langit mustahil tu, perit seolah2 sedang mendaki sebuah gunung yang tinggi. Manakan tidak, cuba menggapai sesuatu yg sangat tinggi tapi sementara.

Tetapi KPI ini lah sebenarnya menjadikan kita seorang yang sentiasa membaiki diri.Sentiasa mempositifkan diri..

Maka tidak perlulah beralasan menyalahkan KPI saat kita tidak mampu. 
Cuma mungkin kita telah meletakkan KPI tersebut terlalu tinggi hingga susah digapai.

Berpijaklah di bumi nyata.. Kita hanya merancang, Allah menentukan.. Bermujahadahlah kerana Allah suka orang yg kuat. dan akhir sekali letakkanlah pergantungan penuh kpd Allah.

tenkiu ~