Mar 23, 2013

Jauh perjalanan luas pandangan

Pada suatu hari yang sunyi, dan tak berapa tenang, rumah yang biasa dirasakan besar buat orang lain tiba-tiba dirasakan kecil. Bukan kerana besarnya perabot mahupun almari yang terhias di dalam rumah. mahupun kerana bertambahnya barang kesan shopping berlebihan, atau construction bangunan pencakar langit di sekeliling apartment yang semakin bertambah. Namun, realiti hakikatnya, hatinya telah merasa sedikit kekosongan yang menyebabkan ruang hatinya turut mengecil.. Seketika, satu pemikiran biasa yang sedikit saintifik terlintas,

'Adakah hati ini juga seperti perut, bersifat elastik? Jangan disangka kecil, tapi boleh mengembang kerana bertambahnya makanan.. sebab itu tak pernah kenyang.. Minta diisi'

Mungkin sebenarnya, hatinya telah terbuang sesuatu yang besar bila mana diisi sedikit maka ia akan memenuh seluruh hatinya.. Apakah itu? Maka, saat sudah terasa sempit di rumah..1, 2, 3 let's take a short break and go for a little walk. :)

Chup2x.. Harapnya tiadalah salah faham mengenai ke'sempit'an hidup yang dialami. Sempit di sini ibaratnya kosong, or suddenly sad, or sunyi. Sempit definisi biasa (mengikut Kamus), boleh didefinisikan sebagai kesusahan. Kesusahan wang, hidup, sometimes sempit ni boleh jadi marah, tak best, bosan.. (gaya2 anak2 remaja yang suka memberontak). Maka, bila mula rasa begini, I always have the feeling that ' I need a walk' or 'I need to drive' or 'I'm feeling like jumping or jogging in the park!' or 'duduk melepak kat atas batu mengadap laut yang biru... (i miss that place very much)' or 'baring atas rumput yang hijau mengadap ke langit.. ' atau.. 'let's go somewhere else where nobody recognise you'

Hahha.. (suddenly).. itu sume macam gaya orang bawa diri..macam merajuk dan sangat melayan blues *tepuk dahi sendiri*

Actually, berjalanlah dan berfikirlah; bukan sekadar mengosongkan minda dan suddenly mengeluh or menangis..  (was like that before.. huhu.. sangat rugi).

Sesungguhnya telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah Allah; karena itu berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul)” (Ali Imran : 137).

Katakanlah: Berjalanlah di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan itu” (Al An’am : 11).

Maka berjalanlah kamu dimuka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul)” (An Nahl : 36).

Katakanlah: “Berjalanlah kamu (di muka) bumi, lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa” (An Naml : 69).

Katakanlah: “Berjalanlah di (muka) bumi, maka perhatikanlah bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya, kemudian Allah menjadikannya sekali lagi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu” (Al Ankabut : 20).

 Berjalan-jalan yang bermakna namanya.. Perjalanan kita bukan sekadar menghabiskan duit..mahupun minyak kereta. Atau mendatangkan penat. Sebaliknya, menjadikan kita seorang yang lebih matang dan mampu berfikir serta bersyukur.. hmm.. well some said that, to see the real you, see how a person respond during their driving.. especially masa tengah jem.. hehe.. yang lebut jadi kasar.. muka ayu bertukar bengis... *Oh no*

Berjalan-jalan di atas jambatan merentangi sungai
Kita dan sungai.. Sungai yang bersih, airnya mengalir jernih, kerana air yang bertakung lebih banyak menahan sampah.

Si buta dan si celik
Walaupun kelam penglihatan.. namun hatinya tidak pernah gelap. Kayu sebagai alat dan hati yang setia memandu. Tidak mengharap belas ihsan si celik, kerana ruang dan perjalannya terhad. Namun si celik masih kelam mencari perjalanan hidup, malah boleh tersasar dengan sendiri. Tetibe terasa macam terkena batang hidung sendiri..

okay.. I'm writing this while watching Transformer.. pause kejap masa Optimus Prime sebut " Nasib tak selalu mendatangi kita pada waktu yang diingini"

Segala perkara yang datang kepada kita, biasanya saat kita tak bersedia menerimanya. Kerana kita tidak pernah tahu apa yang berlaku pada masa akan datang. Perancangan ialah satu tindakan berhati-hati menghadapi kemungkinan.


Let's transform!

Saturday 23032013
11.44pm
Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment