Mar 27, 2013

Journey to the home

Perjalanan Cik Nor pulang ke rumah hari ini sungguh mencabar.. kerana 'misi kali ini mesti diselesaikan hari ini juga..' kata Cik Nor pada dirinya sendiri.. "plup plup". Bunyi aplikasi whats app dari telefon Cakerawalanya berbunyi..


6.06am
Azan subuh berkumandang. Masa untuk solat subuh. Terlihat sosok tubuh bertelekung sujud menghadap Ilahi. Aku cuba untuk tidak menjadikan percutian bulanan sebagai alasan utk aku jauh daripadaNya. Ku kebil2x kan mata sambil mulut beristighfar dan berzikir.. dan.. perlahan-lahan, mataku terpejam kembali.. Arghh... tenggelam dalam mujahadah singkat.

8.00am
Selesai bersiap untuk ke tempat kerja.. Ops.. hari ni ada 'training'. jadi kene bergerak segera.. kerana pastinya penantian di Stetesn LRT Damai sangatlah menyeksakan. Espesialy, bila melakukan adegan lambaian teksi, tetapi semua teksi memecut dengan egonya kerana teksinya telah diduki penumpang.. Darn utk tiba ke LRT Damai pula mesti melalui 10 stesen.. waahh.. banyaknye.. huhuhu.. mesti sampai on time..
'Kriukkkk Pruut...' aduh.. panggilan tandas..

1.00pm
Lunch time. baru lepas sejam aku menghabiskan karipap terakhir dari 6 biji karipap yang sempat dibeli semasam dalam perjalan ke sini. Mati kutu dibuatnya... diharapkan training tamat selepas Zohor, maka sempatlah membuat aktiviti yang penting kononnya.. Cikgu bagi kunci kelas, maka dengan berat hati ku kunci kelas, dan bergerak ke kantin.. Adus.. ramainya jejaka technician.. kupercepatkan langkah dan gapai sekotak air coklat Dutch Lady, sebotol air mineral dan satu roti krim ala Gardenia.. Cukuplah sebagai alas perut tengah hari. seusai makan di kelas. Qailulah. (xde orang kan dlm kelas)

5.00pm
Mesej Whats App yang dibaca pagi tadi terngiang2 di kepala.. selepas menghantar kerts penilaian, aku terus memecutkan langkahku ke hentian teksi. seperti kejadian pagi tadi.. kebanyakan jual mahal.. lebih2 lagi Jalan Semarak mula sesak.. dan sudah tiba waktu sesak Jalan Ampang. Ku hayunkan langkah ke seberang dgn harapan ada teksi yg sudi.. Skreeet......... Sebuah motosikal membrekkan motonya di tepiku. rasanya kurang semeter dariku. Allahuakbar! hanya itu yg mampu aku ucapkan.. lalu kuteruskan langkah setelah memohon maaf dr si penunggang.. *serius lintas jalan tak nampak motor tadi.. * Aku hampir menjadi mayat.

5.36pm
Detinasi pertama tiba dengan perasaan kelegaan. Perjalanan menggnakan kaki sendiri sungguh memenatkan namun aku percaya, misi menurunkan berat badan pasti berhasil. hahaha..Sungguh.. perjalanan tadi tanpa perasaan..ibarat 'mayat hidup'.. selepas peristiwa sebelumnya.



5.45pm
Alhamdulillah.. KLCC! ramainya orang.. aku berjalan ke destinasi yang ingin dituju dengan tekad.. Namun kecewa.. Kepenatan kaki berjalan sejauh 2km belum hilang..dan kuteruskan perjalanan ke KL sentral.. Alhamdulillah.. Allah mudahkan.

6.36pm
Akhirnya, tiba di destinasi.. aku merewardkan diriku dengan sebungkus laksa, kerana berjaya melaksanakan misi, dan bermujahadah.

10.15pm
Now, I'm really exhausted. Heart and body, physically and mentally. Namun, beberapa persediaan perlu dibuat malam ini.. untuk esok.. Am I able to wake up early tomorrow?

Rehatku di Syurga nanti..perjalanan jauh hari ini sambil memikul laptop seberat 2.8kg betul2 meningatkan kepada Kisah Son Goku dan Kurin menuntut ilmu bersama Cikgu Kame.. Beban yang berat dipikul dengan sabar dan tekad menjadikan mereka mudah berhadapan dengan cabaran berikutnya. Terkenang juga saat belajar di Sabah. Memikul 3kg laptop ke kuliah..ke library.. tanpa kemudahan kenderaan..

Kesusahan semalam menjadikan kita pada hari ini.. Maka bagaimanakah kita hari esok dengan kesenangan kini?



10.23pm
Kuala Lumpur.


Mar 23, 2013

Jauh perjalanan luas pandangan

Pada suatu hari yang sunyi, dan tak berapa tenang, rumah yang biasa dirasakan besar buat orang lain tiba-tiba dirasakan kecil. Bukan kerana besarnya perabot mahupun almari yang terhias di dalam rumah. mahupun kerana bertambahnya barang kesan shopping berlebihan, atau construction bangunan pencakar langit di sekeliling apartment yang semakin bertambah. Namun, realiti hakikatnya, hatinya telah merasa sedikit kekosongan yang menyebabkan ruang hatinya turut mengecil.. Seketika, satu pemikiran biasa yang sedikit saintifik terlintas,

'Adakah hati ini juga seperti perut, bersifat elastik? Jangan disangka kecil, tapi boleh mengembang kerana bertambahnya makanan.. sebab itu tak pernah kenyang.. Minta diisi'

Mungkin sebenarnya, hatinya telah terbuang sesuatu yang besar bila mana diisi sedikit maka ia akan memenuh seluruh hatinya.. Apakah itu? Maka, saat sudah terasa sempit di rumah..1, 2, 3 let's take a short break and go for a little walk. :)

Chup2x.. Harapnya tiadalah salah faham mengenai ke'sempit'an hidup yang dialami. Sempit di sini ibaratnya kosong, or suddenly sad, or sunyi. Sempit definisi biasa (mengikut Kamus), boleh didefinisikan sebagai kesusahan. Kesusahan wang, hidup, sometimes sempit ni boleh jadi marah, tak best, bosan.. (gaya2 anak2 remaja yang suka memberontak). Maka, bila mula rasa begini, I always have the feeling that ' I need a walk' or 'I need to drive' or 'I'm feeling like jumping or jogging in the park!' or 'duduk melepak kat atas batu mengadap laut yang biru... (i miss that place very much)' or 'baring atas rumput yang hijau mengadap ke langit.. ' atau.. 'let's go somewhere else where nobody recognise you'

Hahha.. (suddenly).. itu sume macam gaya orang bawa diri..macam merajuk dan sangat melayan blues *tepuk dahi sendiri*

Actually, berjalanlah dan berfikirlah; bukan sekadar mengosongkan minda dan suddenly mengeluh or menangis..  (was like that before.. huhu.. sangat rugi).

Sesungguhnya telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah Allah; karena itu berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul)” (Ali Imran : 137).

Katakanlah: Berjalanlah di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan itu” (Al An’am : 11).

Maka berjalanlah kamu dimuka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul)” (An Nahl : 36).

Katakanlah: “Berjalanlah kamu (di muka) bumi, lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa” (An Naml : 69).

Katakanlah: “Berjalanlah di (muka) bumi, maka perhatikanlah bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya, kemudian Allah menjadikannya sekali lagi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu” (Al Ankabut : 20).

 Berjalan-jalan yang bermakna namanya.. Perjalanan kita bukan sekadar menghabiskan duit..mahupun minyak kereta. Atau mendatangkan penat. Sebaliknya, menjadikan kita seorang yang lebih matang dan mampu berfikir serta bersyukur.. hmm.. well some said that, to see the real you, see how a person respond during their driving.. especially masa tengah jem.. hehe.. yang lebut jadi kasar.. muka ayu bertukar bengis... *Oh no*

Berjalan-jalan di atas jambatan merentangi sungai
Kita dan sungai.. Sungai yang bersih, airnya mengalir jernih, kerana air yang bertakung lebih banyak menahan sampah.

Si buta dan si celik
Walaupun kelam penglihatan.. namun hatinya tidak pernah gelap. Kayu sebagai alat dan hati yang setia memandu. Tidak mengharap belas ihsan si celik, kerana ruang dan perjalannya terhad. Namun si celik masih kelam mencari perjalanan hidup, malah boleh tersasar dengan sendiri. Tetibe terasa macam terkena batang hidung sendiri..

okay.. I'm writing this while watching Transformer.. pause kejap masa Optimus Prime sebut " Nasib tak selalu mendatangi kita pada waktu yang diingini"

Segala perkara yang datang kepada kita, biasanya saat kita tak bersedia menerimanya. Kerana kita tidak pernah tahu apa yang berlaku pada masa akan datang. Perancangan ialah satu tindakan berhati-hati menghadapi kemungkinan.


Let's transform!

Saturday 23032013
11.44pm
Kuala Lumpur

Mar 3, 2013

Dalam hati ada taman

Assalamualaikum wbt..

 Wo ai ni.. Wo pe ce taw..

Praktis cakap mandarin, walaupun Chinese New Year baru sahaja berlalu.. Sibuk punye sibuk.. rupanya dah melangkah ke bulan March.. Sudah 42 hari berlalu selepas peningkatan umur.. Bila jalan-jalan mostly orang pun dah panggil kakak kan.. walaupun pada hakikat dan kebenarannya orang yg memanggil itu lebih tua. Well, does age really matters? By the way, mati tak kenal usia.. sempatkah aku sampai ke tua.. mengharungi kehidupan bersama anak dan cucu..?
Chewah.. jauh betul pemandanganku ini..

Itulah realiti.. actually umur menjengkau 25 mula persoalan-persoalan tambahan.. Bak kata Prof Muhaya.. Manusia ni hidupnya tak pernah puas.. bila buat sesuatu tu ada sahaja ingin membanding-bandingkan (ulasan dr diri sendiri).

Misalnya ye puan-puan.. Ibu-ibu, bila ada anak nk masuk sekolah, mula bertanya.. anak sekolah mana2, private schoolkah? Periksa no. brapa... universiti mana, kerja mana? dah kawen ke belum? ada anak or tidak. dan akhirnya berpusing kembali persoalan itu.. So, tak kemana.. mungkin kerana hati ada duri.. tak cukup untuk diri, nak cucuk orang lain.. aduussss..

Jadi, sebenarnya.. nak diceritakan.. semua orang akan melalui fasa umur sebegitu.. dan bila mana mencapai rasanya mostly dah ada taman dalam hati. cuma ada yang menafikan dan ada yang menurut.. as what we said.. it's fitrah..

So, bila mana di hati ada taman.. agaknya bagaimanakah bentuk taman tersebut? Apakah yang terkandung dalam taman tersebut.. Adakah ia seperti taman permainan..ada buaian.. main-main tinggal? atau ibarat taman bunga..jalan2 sebab cantik tapi kemudian ada maksiat? berkasih-sayang semata, bila layu kumbangkan lariiii!
Atau pula dalam hati adanya taman yg seolah2 taman2 syurga..? dipenuhi dgn suatu impian yg tidak dapat digambarkan di bumi..

Eh.. jauhnye.. taman syurga..? bukan kalau hati ada taman tu maksudnya orang yg jiwang ke..? Romantis maksudnya.. Tapi bila mana dalam hati ada taman syurga, makanya hatinya telah merindui syurga.. maka aktivitas lebih menjurus kepada tujuan terbabit..

Innamal al'amalu binniati.. Setiap amal bermula dengan niat, maka niatnya letak di hati.. lalu amalnya dilahirkan melalui perbuatan dan tutur kata.. Jadi, pelakuan kita sebanrnya berkait dengan hati, yakni IMAN.. tetapi sejauh mana IMAN kita mampu membentuk jasadiah yang baik? Maka.. peliharalah taman tersebut ya.. sirami ia dengan air mata keinsafan, sinarinya dengan cahaya solat dan bajainya dengan zikrullah.


so pilihlah taman masing-masing ye.. :)


10:38pm/030313)
Mood: Homesick.