Apr 23, 2012

I'm NOT single.. ?!

Assalamualaikum..

"SINGLE bukan bererti tidak ada yang menginginkanmu..''
Tetapi ia sebagai tanda Allah sedang sibuk menulis cerita CINTA yang terindah untukmu..
subhanAllah...

Kata-kata indah ini bagi saya sudah cukup untuk melegakan hati-hati insan yang masih single di luar sana.. Saban hari dan saban tahun, bertambahnya umur menyebabkan salah satu faktor penyebab stress ialah being 'Single'.. Is it true?

Ketika masih belajar, kawan2 sibuk mncari teman lelaki/wanita kerana nanti bila dah bekerja kebanyakannya sudah pun berkahwin.. Kerisauan pada sesuatu yang telah pun Allah tetapkan dan janjikan... Maka, berlaku lah bercinta dengan si A, bertunang dengan si B, dan akhirnya berkahwin dengan si C. Aduh.. sejauh manakah hati kita benar2 setia?

Saya teringat dengan kata-kata ini.. Cintailah Allah, kerana cintaNya tidak pernah mati.. dengan menyintainya, maka Dia akan membwa kita kpd org yg turut mencintai kita kerana Allah..
Maka, cinta ini disatukan dengan kasih sayang Allah, dan bukan kerana nafsu semata..

Kepada Hawa. Biarlah Adam yang mencari sendiri tulang rusuknya yang hilang. Hawa pula, tunggulah dan bersabarlah, tak perlulah kamu yang mencari Adam. Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang, dia akan datang mencarimu dan mengambilmu satu hari nanti.
  

 I'm not single, coz I know there's someone for me.. He/She has yet to arrive.. ye.. gitulah jawabnye.. 



Apr 21, 2012

Fakta Kelahiran

10 fakta tentang kelahiran yg kite patut tahu...

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Apr 18, 2012

Belacan's Face in the Making?!

Assalamualaikum w.b.t..

Today's Wednesday. Isn't today supposed to be a wordless Wednesday? hehehe.. Well, saya tak sign up pun untuk group tu.. sO, papan putih ini tetap melakarkan huruf-huruf yang membentuk cerita..

Pernah makan belacan? Either sambal belacan atau asam pedas.. I like belacan especially sambal belacan ye..makan dengan ikan goreng n nasi yang panas2.. fuuuh.. nyaman.. keke.. :P Tapi bukan belacan yang 'raw' itu ye.. Kalau belacan yang raw itu, agak2nya adakah orang yg mampu makan begitu sahaja? Agak2x apakah rasanya, kelat? masam? kepam?

Waah.. all in one! Sume ade ye kengkawan..

One day, saya telah mendengar radio yang HOT.. owh nampaknye sy masih suke mendengar radio yang mendayu2x dan banyak lagu yang laghO.. adeih.. But that time tengah segmen ucapan yang telah menangkap jiwa dan merentap hati.. walaupun lagu2 dimainkan tanpa henti.. mata ini tetap tertumpu pada skrin komputer dengan telinga, mata, hidung dan otak tertumpu pada tugasan.. Maknanya, tak dengar sangatlah lagu2 tu..tapi kenapa sebaris ayat berjaya menembusi kotak minda..?

Itulah namanya teguran indirect ye kawan2x.. sebab time tu kita tengah berada dalam keadaan yang dimaksudkan.. maka kita telah 'terasa'.. baguslah.. masih punya perasaan ye kita kawan2x.. kalau dah takde perasaan tu dah bukan manusia la.. entah robot ke, pokok atau meja..

'Kepada warga pejabat yang sedang membuat kerja, fokus mengadap laptop sampai tak sedar orang lain.. tahukah anda bahawa muka anda ibarat belacan?' (ayat yang telah dialih bahasa atau dikarang semula dalam versi yang tersendiri)

What? Muka belacan?

Adeih.. jauhkan saya dari laptop ini sebentar, tarik muka sehingga melahirkan garis senyuman yang manis.. Oh tidak.. kembalilah pada realiti.. Kita kadang2x terlalu hanyut dengan kerja sampai kita terlupa bahawa kita adalah manusia.. dan di sekeliling kita turut ada manusia yang perlu ditunaikan haknya..

So, kesedaran yang datang bukan secara kebetulan.. (as what we reminded in our weekly circle, there's nothing such as coincidence).. telah menghidupkan kembali hati ni..

Jadi.. korang nak pilih mana satu? Belacan or Robot?

Hah?!!! Pe plak kaitan dengan si robot ni nih? Well.. Robot.. kepingan besi/aluminium tang telah diprogramkan untuk melakukan perkara yang sama berulang kali setiap hari..? atau anda adalah robot Bent dalam Futurama?

Sungguh sadis ayat2 di atas..  membanding2kan kita dengan makanan n besi bergerak..

Saya teringat berkenaan tafsir surah An-Nas, belum habis dibedah, tapi penerangan mengenai manusia bahawa manusia terdiri daripada 3 komponen Jasad, Hati dan Akal.
 Ketiga-tiga komponen ini perlulah seimbang agar kita menjadi insan yang seimbang. Andai kata akal sahaja yang besar, maka boleh diibaratkan hanya kepala kita yg besar---> Besar kepala kah? kehkehkeh.. Begitu juga dengan 2 komponen lagi.. maka manusia ni perlu seimbang, barulah cantik..

Walaubagaimanapun, hati merupakan organ terpenting di mana segalanya bermula dari hati.. Cewah.. jiwang lah eh..

Asal hati je jiwang, asal hati je jiwang.. tapi tahukah anda bahawasanya hati itu adalah senjata manusia dalam menewaskan syaitan? Andai hati kita lemah, agak2x mampukah kita menahan segala ancaman dari jin dan manusia? Hati yang kuat adalah hati yang sentiasa mengingati dan berzikir..

Al-imanu yazid wa yankuz.. iman itu ada masa naik dan turunnya dan hati manusia itu sentiasa berbolak balik.. maka  berdoalah minta ketetapan hati kita..


رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ 
Ertinya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).” (QS. Ali Imran: 7)


يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِيْنِكَ
Ertinya: “Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu.” (HR. Ahmad dan at Tirmidzi)

Jadi..jadi.. n jadi.. janganlah jadi belacan atau pun robot.. tetaplah menjadi manusia ye..

tq
11.49pm
Wednesday




Apr 15, 2012

Sigma - Istikharah Cinta

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..