Jan 2, 2012

Mencari Turning Point 2012

Assalamualaikum,

Dear pembaca setia blog saya.. (in a humble way I know there're not much reader here, but I'm really appreciate to those who are consistently read my blog), Terima kasih. Mungkin kadang2 korang dapat sesuatu yg bermakna dr blog ini atau mungkin kadang2 tiada..


Tahun 2011 telah berakhir, dan kita sudah dua hari dalam tahun 2012.. bertukarnya tahun bermakna bertambahnya umur.. di penhujung hari pada 31hb Disember 2011, dan awal 1 January 2012, saya telah menghabiskan banyak masa dengan membaca blog.. dan ketika itu saya menyedari banyak perncangan dan aktiviti yang diadakan di luar, dan acara meriah yang menjadi rutin meninggalkan kesan sejarah pada keesokan harinya..

Mungkin kerana saya telah kematian kutu untuk aktiviti di hujung minggu, kerana banyak aktiviti ilmu yang boleh dihadiri telah terlepas, akhirnya saya 'terpaksa' duduk di rumah.. Sambutan tahun baru Gregoria 2012, disambut dengan meriah di seluruk pelosok dunia.. Di Malaysia? Saya hanya mengagak sahaja.. mungkin di KLCC, di Dataran Merdeka.. Di kelab2.. di padang2.. di hotel2... (berdasarkan surat khabar dan liputan berita keesokan harinya, di mana banyak remaja yang telah dicekup kerana menyambut tahun baru Gregoria..)

Di suatu sudut lain, pihak NGO bersama-sama insan yang punya kesedaran bermati-matian mengadakan suatu program alternatif bagi menarik sebahagian dari para penggemar pemyambut tahun baru..(yes.. these are what i've missed)..

1. Program Anda Bijak Jauhi Zina (diadakan setiap hujung tahun)
2. Program di dataran kemerdekaan Shah Alam
3. Program bersama IKIM di Masjid Wilayah
ni la yg saya tahu..

dan korang berhak memilih bagaimana korang nak mengakhiri tahun dan memulai tahun korang.. yang mana saya tahu tarikh 1 Januari 2012 bersamaan dengan 7 Safar 1433H. 1 bulan Hijrah telah merlalu, selepas tahun baru hijrah.. dan saya lebih sesal terhadap masa yang berlalu memikirkan di mana dan apa turning point yang sepatutnya dilakukan..
Tahun baru hijrah menandakan buku baru dalam hidup kita, malaikat pencatat menutup buku lama dan ambil buku baru untuk mencatat amalan kita.. Kalau tahun 2012, kita sendiri tukar diary.. siap dah dijual kat kedai buku..

Menganjak ke tahun 2012 Gregoria ini merunsingkan dengan banyak teori-teori yang belum pasti dan diasak ke dalam minda orang2 yang peduli..

1. Pilihan Raya 2012
2.Kejatuhan dolar Amerika sekaligus pencetus huru hara dalam Wall Street
3.Perang nuklear?
4.Penyebaran wabak dan penyakit yang lebih dahsyat
5. Kiamat 2012? hhaha... ni adalah sogokan dari filem Barat.. tetapi mungkin juga, sebab Hari Kiamat adalah perkara yang ghaib..
6. Ramai orang bujang berkahwin? hehe.. ni sudah semestinya aktiviti wajib setiap tahun.. terutama bagi orang baya saya.. sedangakan ada yang sudah bangga meletakkan di wall FB nya.. 'I'm proud ending 2011 single', so maybe tahun 2012 no more single..
7. Meneruskan azam lama yang tak sempat disempurnakan atau membuat azam baru.

Anda peduli?

Ada pula seronok sakan menyambut tahun baru..seolah2 telah berjaya melepaskan sesuatu yg berat,tetapi keesokannya, akan lambat bangun kerana penat... (bukankah bangun awal itu membuka pintu rezeki? aduss..), dan meneruskan kehidupan seperti biasa..meneruskan matlamat utk tahun itu..(kalau ada matlamat)..

Pernah dengar statement seorang artis muda pasal matlamat hidupnya? Oleh kerana atas kenyataannya yang ketika itu dia tak tahu dengan masa depannya, dia telah mendapat komen yang negatif dari ramai orang termasuk gurunya.. Tapi saya rasa mungkin selepas dari hari itu, dia mula berfikir tentang masa depannya dengan lebih kritikal..Itulah turning point untuknya..

Bagi saya, seorang yang masih berumur 17 tahun masih tercari2 matlamat diri itu bukan pertama yang saya jumpa..Bezanya, dia dikenali seluruh Malaysia, dan yang lain hanya dikenali di kalangan rakan..

Mungkin dia tak patut megeluarkan kenyataan itu di public jika nak dibandingkan dengan status figuranya.. Sebab orang yang pernah ada cita2 pun boleh hilang matlamatnya walaupun di pertengahnnya hayatnya..

Maka, di sini sebenarnya peranan guru, ibu bapa, orang sekeliling.. dan diri kita sendiri untuk meletakkan matlamat hidup.. Waktu sekolah atau time U dulu, selalu ada program motivasi yang membantu kita mengenal potensi dan matlamat diri.. dah tua2 ni.. semua program berbayar.. saya tercari-cari di mana turning point atau initiator atau momentum (semua berbeza ni maksudnya..) coz I really need it.. (desperately), Matlamat dah ada.. cuma GPS nya..
at last, I ended up my 2011, thinking, and I start my 2012, with thinking..

At the same time I manage to Google on one of the top motivational program talked nowadays brought by a Dr. dan salah satu reason kenapa saya boleh google ialah sebab pengaruh iklan media cetak dan elektronik pasal Transformasi Diri.. Kalau nak diikutkan program dia start masa tahun 2008, time tu saya pernah tengok iklan dia kat surat khabar pasal mengenali diri/ potensi diri melalui tarikh lahir.. tapi yang sekarang ni, saya tak tahu macam mana.. and I'm eager to know, what is he doing in his program? Or what is he teaching? how's the crowd? In his website he didn't write much, there only some testimonials, and said that he'll share on how to be rich and attract money.. and I get so attracted until I manage to fill up my details in the registration form, until I stop for awhile and search, what does other comments to this.. I found this and I start thinking again..

http://zaharuddin.net/soal-jawab-a-isu-pilihan/905-analisa-tarikh-lahir-tahu-masadepan.html

And then I choose to close the tab and started to think again.. I wonder whether I should attend a motivational program.. people may think and choose themselves.. even ESQ365 have their own methods to motivate others.. we? the choice is in our hands.. Banyak juga program2 motivasi lain, cuma mungkin kurang pendedahan..

Rahmat & rezeki Allah luas.. but what is the first step?

Dear reader,
do you have anything on your mind? Please share.

tq
*think*think*think*think*think*think*think*think*think*think*think*think*think*think*think*


Marilah menunaikan solat,
Marilah menuju Kejayaan..

No comments:

Post a Comment