Apr 25, 2011

Ubahlah Kerugianmu Menjadi Keuntungan

Assalamualaikum..

Dalam banyak-banyak artikel yang terkandung dalam 'Jangan Bersedih, jadilah Wanita yang Paling Bahagia', Saya tertarik dan sering membacanya berulang-ulang kali..

**********************************************************

Ada sebuah nasihat yang menganjurkan agar jangan berputus asa jika kakimu terantuk lalu engkau terjatuh ke dalam lubang yang dalam. Kelak engkau akan keluar darinya dengan kekuatan dan daya tahan yang lebih kukuh. Sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar.

Jangan bersedih sekiranya orang yang selama ini dekat denganmu menghunus anak panah ke tubuhmu, Kerana nanti engkauakan mendapatkan orang yang akan mencabut anak panah tersebut,mengubati lukamu dan mengembalikan kehidupan dan senyumanmu... :)

Jangan sering bernaung di atas gedung keruntuhan, terutama bila sekelompok kelawar telah menghuninya dan kegelapan telah menghampirinya. Carilah kicauan burung yang menembus cakerawala bersama sinar pagi yang cerah.

Jangan melihat kepada kertas-kertas yang telah berubah warnanya, huruf-hurufnya yang membingungkan dan tulisannya yang sudah suram. Engkau akan menyedari bahawa tulisan itu bukanlah tulisan terbaik yang pernah engkau tulis. Juga kertas itu bukan kertas terakhir yang engkau tuliskan. Engkau harus membezakan antara orang yang meletakkan tulisanmu di matanya dengan orang yang menyerahkannya kepada angin . Tulisan itu tidak hanya ucapan indah yang berlalu begitu sahaja, akan tetapi dia adalah perasaan hati yang hidup pada setiap hurufnya, menggoncangkan denyut jantung orang yang membawanya dengan penuh kesabaran dan membakar kepiluannya dengan api. Jangan anda jadi raja yang murung, nama julukan burung ajaib yang mengeluarkan kicauan merdunya bila berdarah kerana terluka sehingga ia dijuluki dengan nama tersebut.

Sesungguhnya tidak ada sesuatu pun di dunia ini yang seimbang dengan nilai darah anda walau setitis pun.


waah.. habes sudah falsafah saya..
Kelemahan kita adalah kekuatan kita.. hmm.. ?
fikir-fikirkan...

~EnD~

No comments:

Post a Comment