Mar 10, 2011

First finding on the Binary Code Ascii: Pre-Lesson 1

Assalamualaikum..

Dah lama tak update post.. Today ada excited story dan knowledge yang nak dishare, membuatkan I cannot wait any longer to share with u.. hehehe..

Hari ni saya nak explore pasal binary code.. Actually 'macam' pernah dengar.. mebi sebab dah lama sangat tinggal sekolah, so I couldn't remember.. Kalau bab code-code ni selalu engineering subject..

While Googling, I clicked on this URL:

http://www.roubaixinteractive.com/PlayGround/Binary_Conversion/Binary_To_Text.asp

Bila korang masukkan text, then boleh convert pada Binary..

Cube ni lihat di bawah:
then, let us try other codes too:

0100100100100000010011000110111101110110011001010010000001000010011011
000110111101100111011001110110100101101110011001110010111000101110001000
000011101000101001001000000000110100001010010101000110100001100001011
01110011010110111001100100000011101000110111100100000011000010110110001
10110000100000011011010111100100100000011001100110111101101100011011000
11011110111011101100101011100100111001100101110

OK, frens, cube lah convert.. :)
Pasni, kalau nak buat luahan perasaan dan tak mau orang lain tahu, boleh la guna cara ni.. hehee.. dan hanya orang yang memahami je dapat memahami..

K, Guys .. Let us be a better person everyday, Lesson Lernt well..
Smile everyday and treat all the problems as challenge k.. ?

2 comments: