Mar 29, 2011

Lepaskan saja gelas itu.. !

Assalamualaikum...

I found this article in the FB. A friend sent it to me, and I'm gladly sharing this with you all. :)..
It does touch my heart.., and i hope yours too.. kadang-kadang kita menilai suatu masalah itu dari suatu sudut sahaja, dan beban itu dipegang lama seorang diri.. Hinggakan yang kecil itu menjadi besar.. Kongsilah ia.. tetapi dengan siapa.. kita ada Yang Maha Mendengar.. dan Dia tak pernah menghampakan kita.. Trust it!
selamat membaca..:)

***************************************************************************************************************************
Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya. “Berapa beratkah air ni?” “10 ml!” “15ml!”, “50ml!” “100ml!” Murid-murid menjawab. Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit? “Tiada apa-apa!” Murid menjawab Kalau saya memegang selama setengah jam? “Tangan lenguh!” Murid menjawab, Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya? “Tidak!” murid menjawab. Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari? “Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh”, salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas. Guru tersenyum, “Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?” Murid-murid mula pening, gilo ker apo? Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital? “Lepaskan sahaja gelas itu!” Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama. Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya. Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat. Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa Ingat…

“Lepaskan sahaja gelas itu!”


Mar 27, 2011

Nilam: Ya Allah.. Akalku Terhad, Ilmuku Dangkal

Assalamulaikum wbt.

Nilam ni sebenarnya satu post mengenai buku.. Kiranya, ia seperti segment bedah buku atau macam projek Mari membaca tu.. Kat sekolah rendah kan kita dah terbiasa dengan kempen membaca, jadi saya ingin lah meneruskan kempen membaca ini di dalam blog ini.. So, currently I'm reading this book, almost 2 month, and I am only able to finish it half.

Tajuk: Ya Allah.. Akalku Terhad, Ilmuku Dangkal
Penulis: Sofiyah Satuyah Rasin
Penerbit: Oasis buku

Sinopsis:

Secara overallnya, buku ini menghimpunkan koleksi-koleksi penulisan penulis yang tersiar di majalah MIDI. Penulisan ini adalah mengenai pengembaraan hati dan perasaan yang sering silih berganti dalam menghadapi setiap peristiwa yang kadang-kadang kita lihat ia seperti perkara yang remeh temeh.

Menariknya, setiap peristiwa itu dikaitkan dengan 99 sifat-sifat Allah, membuatkan setiap peristiwa yang dialami itu terasa hikmahnya.. dan setelah membaca, kita akan tersenyum kerana ia mula membuka mata kita terhadap dunia yang kadang-kadang kita rasakan ianya sempit.

So, saya suggestkan buku ni utk dibaca bulan ini.. Penulisannya santai dan bahasanya juga mudah.. Bacalah ye.. Moga Ilmu kita bertambah, dan pemikiran kita lebih matang.. hehe...


“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi."

Mar 26, 2011

Peristilahan dan pembahagian Hadis

Di dalam menentukan penerimaan atau penolakan riwayat-riwayat hadis, para ulama menggunakan 3 istilah yang masing-masing menggambarkan kelas atau kategori masing-masing dalam penolakan atau penerimaan. Istilah-istilah tersebut ialah Sahih, Hasan dan Da'if.


Hadis Sahih
Hadis yang diyakini kesahihannya daripada Rasulullah saw. Bagi ulama hadis,
untuk mencapai kategori Sahih, sesebuah hadis perlu melengkapi syarat2 tertentu;
  1. Ianya diriwayatkan melalui sanad atau salasilah periwayatan yang Muttasil (mempunyai kesinambungan yang sempurna tanpa putus daripada perawi berkenaan sehinggalah Rasulullah saw.). Riwayat hadis tidak bersifat Munqati' (riwayatnya terputus di mana2 peringkat), tidak Mu'adhdhal (terputus 2 salasilah periwayatan secara berturut2), tidak Mu'allaq (terputus salasilahperingkat awal periwayatannya),tidak Mudallas (belaku kekeliruan di dalam menyebut salasilah periwayatannya dan lain-lain yang disebut sebagai syarat2 yg menjadikan sesuatu riwayatnya Muttasil atau bersambung dengan sempurna kepada Rasulullah saw.
  2. Kesemua periwayatnya adalah adil. Iaitu mempunyai pegangan agama yang baik, akhlak yang baik dan tidak fasik atau kurang bermaruah.
  3. Para periwayatnya mempunyai kepakaran dan ingatan yang tingi; iaitu mempunyai kesedaran yang cukup untuk memahami apa yang didengar atau diterimanya. Dan dia perlu benar-benar hafal dan ingat hadis berkenaan sejak dari menerimanya sehinggalah waktu dia meriwayatkan hadis itu.
  4. Hadis yang diriwayatkan tidak janggal; iaitu menyalahi riwayat orang yang tsiqah atau lebih dipercayai daripadanya.
  5. Hadis yang diriwayatkan tidak mempunyai kecacatan besar. (nak tulis lebih detail tapi explaination dalam buku tak paham pulak..)
Hadis Hasan
Riwayat yang memenuhi syarat-syarat penerimaan tetapi terdapat di kalangan periwayatnya orang yang tidak begitu baik dari segi hafalan, ketelitian dan sebagainya. Riwayat seperti ini diterima tetapi ia dinilai sedikit rendah daripada hadis Sahih. Hadis Hasan ini terbahagi kepada 2:
  • hadis yang benar2 Hasan
  • Hadis yang dianggap Hasan - hadis yang dalam salasilahnya ada perawi yang tidak diketahui keadaan sebenar. Bagaimanapun, nyata dia bukanlah terlalu bodoh sehingga melakukan banyak kesilapan di dalam riwayatnya dan bukan pula disyaki berbohong di dalam meriwayatkan hadis serta pula tidak fasik.
Hadis Da'if
Riwayat-riwayat yang tidak mencapai tahap sahih atau Hasan. Ia secara kasarnya boleh disebut sebagai berpunca dari dua sebab, iaitu sanadnya tidak muttasil (berterusan dari perawisampai kepada Rasulullah saw tanpa terputus di peringkat manapun di luar daripada persoalan sama ada periwayatan berkenaan bersifat muttasil atau sebaliknya).

Hadis Munqati
Hadis yang dalam senarainya tercicir seorang periwayat, tidak kira dari generasi manapun dia.

Hadis Mutawatir
Hadis yang diriwayatkan di dalam setiap generasi periwayatannya oleh sejumlah periwayat yang pada kebiasaannya mustahil telah berpakat untuk berdusta.

Hadis Ahad
Hadis-hadis yang diriwayatkan oleh sejumlah periwayat yang tidak mencapai tahap mutawatir atau mahsyur . Hadis ini daripda kategori yang tidak benar-benar diyakini datangnya daripada Rasulullah saw, tetapi sekadar sangkaan sahaja.


Metodologi Pengajaran Al-Sunnah

Metodologi pengajaran al-Sunnah tidak jauh berbeza dengan pengajaran al-Quran. Semua perkara yang berkaitan dengan umat Islam dalam semua bidang (yang tidak disebut dalam al-Quran), terdapat dalam al-Sunnah iaitu dalam bentuk perbuatan (amali), kata-kata (qauli) dan perakuan (taqriri).

Antara metodologi yang digunakan Rasulullah saw untuk mengajar para sahabat dapat dikategorikan kepada 6 elemen:
  1. Pengajaran secara beransur-ansur
  2. Lokasi-lokasi pengajaran Strategik
  3. Contoh tauladan dan pergaulan
  4. Kepelbagaian dan perubahan topik dari masa ke semasa
  5. Perlaksanaan secara amali
  6. Mengambil kira tahap mentaliti yang berbeza
Cara Para sahabat menerima al-Sunnah daripada Rasulullah saw.
  1. Majlis-majlis Ilmu Rasulullah saw.
  2. Peristiwa-peristiwa yang dialami oleh Rasulullah saw sendiri.
  3. Peristiwa yang berlaku terhadap orang-orang Islam
  4. Perbuatan-perbuatan Rasulullah saw yang disaksikan oleh para sahabat

Konsep Al-Sunnah- Golongan Anti-Sunnah

Assalamualaikum,

Yesterday we have learnt on definition, and today let's 'berkenalan' who is anti-Sunnah.

Mengikut Muhammad Abu Zahrah, golongan anti-sunnah ini sebagai golongan yang tidak jujur terhadap Islam dan cuba mengharubirukan agama melalui kritikan mereka terhadap al-Sunnah setelah tidak berjaya melakukan sesuatu terhadap al-Quran. Golongan ini telah lahir pada zaman Imam Syafie dan telah dapat ditumpaskan oleh Imam tersebut dengan jayanya.

Golongan anti sunnah ini dapat dibahagikan kepada 3 golongan:

  1. Golongan yang menafikan langsung kedudukan al-Sunnah sebagai sumber hukum Islam. Bagi mereka ini tidak ada sumber hukum yang lain kecuali al-Quran.
  2. Golongan yang tidak menerima al-Sunnah kecuali apabila al-Sunnah berkenaan secara khusus menyamai apa yang tersebut dalam al-Quran.
  3. Golongan yang tidak menerimaal-Sunnah kecuali yang mutawatir sahaja(tiada keraguan).

Penegasan Imam Syafie dalam menolak pandangan-pandangan ini;

  • Golongan pertama dan kedua tidak akan dapat memahami banyak hal yang terdapat dalam al-Quran seperti Solat, Zakat, haji dan kewajipan-kewajipan lain yang disebut oleh al-Quran secara mujmal (total). Keterangan-keterangan lanjut tentang ibadah-ibadah ini hanya dapat diambil dari al-Sunnah.
  • mengenai golongan ketiga, Imam Syafie berhujah bahawa di dalam Islam, tidak semua perkara perlu mencapai tahap mutawatir. Sebagai contoh, pada zaman Rasulullah, utusan-utusan dakwah yang diutus Rasulullah kepada berbagai pihak bagi menyampaikan perutusan Islam terdiri daripada sama ada orang perseorangan atau pun suatu kumpulan kecil yang hanya terdiri daripada beberapa orang sahaja. Kalaulah syarat mutawatir itu adalah satu syarat mutlak bagi penerimaan apa-apa riwayat, tentu sekali Rasullullah tidak akan menghantar perutusan2 dalam bentuk begitu, kerana tentu seklai pihak penerima utusan akan menghujah bahawa beliau tidak boleh menerima perutusan itu hanya kerana ianya tidak mutawatir.
  • Menurut Imam Syafie lagi, penerimaan kadar kesaksian dari dua orang lelaki sebagai sebilangan saksi yang cukup dalam kes-kes sivil dan sesetengah jenayah dalam Islam.Kalau sifat mutawatir itu suatu keperluan yang mutlak pada setiap perkhabaran atau kenyataan yang boleh diterima, Islam tidak akan menerima kesaksian-kesaksian atau kenyataan-kenyataan yang diberikan oleh bilanganyang tersebut.
"Allah memberkati seorang hamba yang mendengar kata-kataku lalu menghafal dan mengingatinya serta menceritakannya tepat sebagaimana yang didengarnya"
Hadis Jabir (Riwayat Abu Daud)

Beberapa hujah yang popular di kalangan anti-sunnah dalam mempertahankan pendapat mereka dalam menolak hadis.

  1. Terdapat di dalam al-Quran ayat-ayat secara umumnya bermaksud bahawa segala sesuatu dalam alam ini ada tersebut dalam al-Quran. "Tidak kami cuaikan dalam kitab itu sesuatu apa pun" (QS Al-An'am 6:38), "Dan telah Kami turunkan kepada kamu al-Kitab itu sebagai yang menjelaskan segala sesuatu". (QS an-Nahl 16:89)
  2. Allah mensifatkan al-Quran sebagai al-Zikr, yang satu-satunya dijamin akan terus terpelihara tanpa diganggu gugat dan diselewengkan. "Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan peringatan (al-Quran) dan Kamilah yang mengawasinya". (QS al-Hijr 15:15). Mereka menghuraikan bahawa bentuk ungkapan yang terdapat dalam ayat tersebut menunjukkan bahawa hanya al-Quran sahajalah yang dijamin oleh Allah dari segala penyelewengan. Kalaulah al-Sunnah juga suatu sumber kepada hukum Islam, tentu sekali ianya turut dijamin oleh Allah. Ketiadaan jaminan seperti ini untuk al-Sunnah menunjukkan bahawa ianya tidak seperti al-Quran, bukan suatu sumber yang boleh diterima dalam pembinaan hukum Islam.
  3. Kalaulah benar al-Sunnah itu suatu sumber hukum Islam, tentu sekali Rasulullah saw memerintahkan para sahabat menulisnya sebagaimana yang dilakukan terhadap al-Quran. Tetapi apa yang berlaku sebaliknya. Malah Rasulullah pernah melarang para Sahabat melakukan penulisan seperti itu kerana sebab-sebab tertentu, termasuk menghindarkan percampuran anatara al-Sunnah dan al-Quran.
Penafsiran para ulama dalam menolak penterjemahan golongan anti-Sunnah:

  • Menurut para ulama', apa yang dimaksudkan dalam poin 1 bukanlah dilihat kepada setiap hukkum tetapi segala norma dan prinsipnya. Pentafsiran ini disokong oleh kenyataan bahawa terdapat beberapa hal pokok terperinci dalam Islam yang tidak disebut dalam al-Quran seperti bilangan rakaat sembahyang dan waktunya, nisab zakat, gerak laku ibadat hajidan sebagainya. Keadaan seperti ini tidaklah pula mencacatkan al-Quran kerana sifatnya meliputi secara prinsip ini telah menjadikannya lebih kukuh dan gagah dalam menghadapi setiap pembaharuan dalam hidup masyarakat manusia.
  • Bagi hujah kedua pula, para ulama menolak secara tegas perkataan al-Zikr sebagai al-Quran kerana ada kemungkinan ia diertikan sebagai sebagai Syariat secara umum yang di dalamnya termasuk wahy matluw (Al-Quran) dan wahy ghairu matluw (al-sunnah).
  • Bagi menolak hujah ketiga pula, pelarangan penulisan hadis pada awalnya adalah untuk mengelakkan percampuran dengan al-Quran. Arahan khalifah Abu Bakar terhadap para sahabat supaya tidak meriwayatkan hadis2, ia lebih diertikan gesaan daripada beliau sendiri supaya semua pihak berhati-hati dalam meriwayatkan hadis-hadis supaya jangan tersilap. Ini kerana Rasulullah sendiri membenarkan hadis-hadis diriwayatkan.

Mar 25, 2011

Konsep Al-Sunnah - Definisi

Definisi Al-Sunnah
Sunnah bererti pembawa secara umum, sama ada yang bersifat baik atau sebaliknya. Tetapi terdapat tiga definisi utama yang berbeza berkaitan sunnah dan berbeza kerana wujudnya perbezaan pemahaman ulama' berdasarkan bidang masing-masing.

1. Ulama hadis
sesuatu perkara yang terkesan drpd Nabi saw daripada percakapan atau perbuatan atau perakuan atau sifat penciptaan atau sejartah hidupnya sama ada sebelum dituskan sebagai rasul atau sebelumnya.

2. Ulama Metodologi hukum/Usul Fiqh
dalil-dalil hukum selain al-Quran. Ia lahir daripada Rasulullah saw sama ada dalam bentuk kata-kata, perbuatan atau perakuan. Bagi mereka, yang penting adalah Rasulullah sebagai pembuat dasar atau Musyarri' yang menghuraikan tentang dasar-dasar hidup manusia. Mereka turut membahagikan Sunnah kepada 3 bahagian:
  • Sunnah Qauliyah, iaitu hadis atau kata-kata Rasulullah saw dalam segala bentuk perkataan atau percakapan.
  • Sunnah Fi'liyah, iaitu perbuatan-perbuatan rasulullah saw dalam segala bentuk perbuatan.
  • Sunnah Taqrirayah, iaitu perakuan-perakuan Rasulullah saw terhadap kata-kata atau perbuatan para sahabat sama ada secara jelas atau hanya bersikap diam dan tidak mengingkari kata-kata atau perbuatan itu.
3. Ulama' Fiqh
semua perkara yang disabitkan kepada Rasulullah yang mana terkeluar dari perkara fardhu dan wajib.

Selain istilah Sunnah, istilah lain yang popular digunakan ialah Hadis. Namun, ia digunakan untuk pengertian yang lebih khusus iaitu apa yang lahir daripada Rasulullah sesudah baginda diutus sebagai Rasulullah saw. dan sebaliknya sunnah merangkumi sama ada yang lahir daripadanya semasa atau sebelum dilantik menjadi Rasul.



Mar 10, 2011

First finding on the Binary Code Ascii: Pre-Lesson 1

Assalamualaikum..

Dah lama tak update post.. Today ada excited story dan knowledge yang nak dishare, membuatkan I cannot wait any longer to share with u.. hehehe..

Hari ni saya nak explore pasal binary code.. Actually 'macam' pernah dengar.. mebi sebab dah lama sangat tinggal sekolah, so I couldn't remember.. Kalau bab code-code ni selalu engineering subject..

While Googling, I clicked on this URL:

http://www.roubaixinteractive.com/PlayGround/Binary_Conversion/Binary_To_Text.asp

Bila korang masukkan text, then boleh convert pada Binary..

Cube ni lihat di bawah:
then, let us try other codes too:

0100100100100000010011000110111101110110011001010010000001000010011011
000110111101100111011001110110100101101110011001110010111000101110001000
000011101000101001001000000000110100001010010101000110100001100001011
01110011010110111001100100000011101000110111100100000011000010110110001
10110000100000011011010111100100100000011001100110111101101100011011000
11011110111011101100101011100100111001100101110

OK, frens, cube lah convert.. :)
Pasni, kalau nak buat luahan perasaan dan tak mau orang lain tahu, boleh la guna cara ni.. hehee.. dan hanya orang yang memahami je dapat memahami..

K, Guys .. Let us be a better person everyday, Lesson Lernt well..
Smile everyday and treat all the problems as challenge k.. ?

Mar 2, 2011

Sehari yang motivated sekejap..

Assalamualaikum..

It's INSANE to expect DIFFERENT result by doing the SAME thing everyday..

Petang tu aku termotivated sket.. Yelah, setelah beberapa minggu aku rasakan..diri ini tersangatlah negatif.. Aura-aura positif sudah hilang.. Mana ntah dia pergi.. Petang itu.. aku dah set mind.. to be a positive person.. Ceh.. for sure banyak cabaran.. so.. aku tekad mau jadi kuat.. yeah..! kadang2x penting juga sebenarnya kita berada di kalangan orang yang sering memberi nasihat.. asyik menerima aje, bila mau memberi.. Life is about GIVE & TAKE..

And that evening.. I received, a giveaway..! I thought that it was the best organizer I would ever had.. Unfortunately.. It's only an organizer's cover without the 'isi'.. Suddenly I realized.. To teach someone fishing.. give him a fishing rod.. to teach someone management.. give them organizer.. but the empty one.. you are the one to decide what to put inside.. paper? books? pens?

Continue..

Tgh menulis tetibe tak de idea.. pastu boleh plak pergi buat kerje mengarut2..

dah termotivated beberapa jam petang tu.. dengan gumbiranya aku pulang ke rumah bernekad mahu menyiapkan kerja di rumah.. tetapi betapa hampanya hatiku.. kerna tertinggal all the precious equipment in the office..! Dan aku menyambung motivasi yang sedikit untuk melakukan perkara-perkara yang agak kurang berfaedah.. seperti bercakap dengan pokok.. gila bosan..! tapi syok.. coz my plant is growing it's 3rd and 4th leaves.. How amazing..! and Gues what..? there's another plant growing in the large flower pot too.. (it should be, coz I put 3 seeds inside it). And
suddenly I felt lovable.. kehkehkeh.. getting love from the plant..

Ye lah.. mari berbakti kepada tanah..

Sleepy sudah.. keje pun tak buat lagi..
nak BW andrevisit other bloggers, asyik hang je Lappy ni.. Blog berat kot.. ke lappy aku yang sudah tua dimamah beban software yg berat..

Nite.. Hope to have a very motivated morning.. I want to be Tuesday, Wednesday and Thursday.. or Hari Raya.. whre all the joy is there..

Ciau.. !