Jan 26, 2011

Hari Tanpa Perasaan..


Hari yang bermula dengan perasaan yang beku ke tempat kerja.. tapi dalam kepala ni macam-macam yang berlaku. Kerja mesti diteruskan.. Ye lah, masa interview punyalah yakin kata 'I can work under pressure', dalam resume pun tercatat ayat tersebut.. tetapi nasib baik penginterview tak tanya, 'Tahukah awak makna sebenar bekerja dalam tekanan?' Sekiranya soalan itu ditanya sebelum saya bekerja of course saya akan menjawab 'Ya, ketika menghadapi tekanan, kerja masih mampu untuk dilakukan dengan baik'..? tapi kalau sekarang.. 'Saya telah pun merasainya..' So, teruskan sajalah bekerja.. walaupun gaji orang-orang diluar meja saya lebih tinggi... at least, tiap bulan masuk.. huhu..

Masa terus berlalu.. kesakitan di perut ini terus di tahan.. hehe.. ada pulak perasaan sakit.. tak semena-mena soalan yang ditanya kelikku, saya terjawab dgn nada yang agak tinggi.. Cis.. 'Amboi, marah ke?'.. huhuhu.. ini headphone punye pasal lah ni.. (haha.. salahkan headfon, dah tutup telinga, bila nak cakap of course lah nak dengar suara sendiri.. last-last terkuat lak.. selalu kan ayu.. keh keh keh.. Well.. nak dipendekkan cerita akhirnya saya pulang lewat juga pada hari ini.. dan akibat beberapa insiden yang tanpa perasaan.. akhirnye Bos saya hantar saya pulang.. siap belanja Char Kuay Teow dengan kerang bakar tu... hehehe... saya yang tak berperasaan hari ini telah mengikut bos makan di gerai yang saya rasa dulu saya takkan makan di sini.. haha.. siap saya buat statement 'tak nak makan kat situ coz tepi longkang..!' haha.. pe punye statement.. padahal sebelum tu saya pernah terlihat beberapa ekor tikus bersaiz kucing jalanan tak cukup makan bekejar-kejaran di situ, huhu... tapi kalau teringin tapau je,nak makan kat situ? biasanya saya fikir sekali lagi... hehe..tapi memang sedap makanan di situ, sebab kita makan berteman.. kalau seorang semua jadi tak sedap.. kan? Akhirnye.. di situlah makan malam saya.. dan tanpa perasaan berborak2 dengan bos..

Actually, saya suka her style, that's why a manager is a manager, tak semua orang mampu untuk menjadi manager yang baik, dan saya sangat berperasaan pada saat itu bahawa my manager ialah bos yang pandai memanage kerja juga seorang ibu dan isteri yang baik.. Well, she also have some weaknessess, but improvement is what you'll do if you realize it, right. Ceh.. speaking London pulak saya ni..
Malam itu saya tidur dengan sedikit perasaan bahawa saya patut bekerja dengan lebih rajin.. dan ikhlas.. (saya tersentuh dengan sikap bos saya..)

Dan tiba-tiba hati ini terdetik, kadang-kadang kita terlalu cepat kita melatah bila Allah menjentik sedikit ujian kepada kita. Kita dengan tanpa sedar terasa bahawa bala atau kesuasahan yang menimpa, baru dua hari terasa gelap masa depan, bagaimana kah perasaan dalam masa 5 minit terawal menerima ujian tersebut? Adakah terus sabar atau melenting? bagaimana pula dengan perasaan kita 30 minit selepas itu? Adakah kita masih sedar atau terus tenggelam? Satu jam selepas itu, apa yang telah berlaku.. Soalan-soalan ini, tanyalah pada diri sendiri.. hanya kita yang mengenal diri.. dan Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan kesanggupannya.. dan sehari semalam ujian pada hari itu amatlah bermakna.. dan alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment