Dec 31, 2010

Persekolahan Berguna


Bermula Tahun Baru bermakna bermulanya sesi persekolahan baru.. ada yang baru masuk dunia persekolahan ... (welcome to School...), dan ada yang bakal meninggalkan zaman persekolahan.. Apa-apa pun, zaman persekolahan adalah zaman yang paling best. Dulu-dulu cikgu selalu cakap suruh hargai zaman belajar.. sekarang barulah saya rasainye.. manisnye zaman persekolahan..


'Hidup ini sangat complicated, ia bermula saat kita belum bersedia, ia berterusan saat kita sedang mencari-cari tujuan utama dan ia berakhir sebelum kita berjaya menyelesaikannya atau baru nak melakukan apa yang sepatutnya.. '


Budak- budak zaman sekarang semuanya dah bijak-bijak belaka.. umur 3 tahun pun dah dihantar pergi sekolah.. paling cikai pun bila dah masuk darjah satu majoriti semua dah pandai mengeja.. ada yang dah pandai mengira pun bila masuk sekolah..


Kalau diikutkan semua benda dan perkara yang perlu diajar dan dipelajari di sekolah.. dan pelajaran2 yang diajar di sekolah adalah persediaan untuk menghadapi dunia luar.. ye ke.. ? Tapi diiikutkan sebenarnya ada beberapa perkara penting lagi yang perlu diajar di sekolah.. lebih2 lagi dalam zaman yang mencabar ini..


1. courtesy/ adab

Ia lambang ketermadunan sesebuah bangsa..

2. pengurusan kewangan

tiada pembaziran.. habis belajar je boleh bagi keje kat orang.. dan belajar menabung sedari kecil dan merasa kesusah payahan ibu dan bapa mencari wang belanja..


3. Pemikiran Kritis

berfikir di luar kotak..


4. Kesihatan

pelajaran untuk setiap tindakan terhadap kesihatan diri seperti dadah, rokok, makanan ringan dan pergaulan bebas


5. Masyarakat

peranan dan tanggungjawab dalam masyarakat


6. Agama

Sesuatu bangsa itu maju jika membawa agama bersama-samanya..



Sumber point ni saya ambil dari Readers Digest edisi November 2010.. Actually point diberi hanya 5, dan point ke-6 itu saya tambah sendiri dan sepatutnya ia menjadi point yang paling utama, kerana sekarang ia adalah tunggak kejayaan seseorang..



2 comments:

  1. setuju sangat dengan point ke-6 tu

    selamat tahun baru
    moga tahun ini lebih baik dari tahun lepas

    P/S : Lepak Dengan Kawan - Kawanku Sempena Tahun Baru

    ReplyDelete
  2. iyer.. selamat tahun baru jugak.. walaupun dah Feb.. huhu

    ReplyDelete