Dec 12, 2010

Persatuan Salah Cakap


Assalamualaikum..

Konnichiwa.. !

Hujung minggu adalah waktu mengupdate blog.. tak pun mengupdate post… tapi, perlu ke waktu specific untuk meletakkan post..? for me.. NO. hehe.. bila ada idea, n terasa nak post something, I’ll post.

Dari semalam nak post topic ni, ‘Persatuan Salah Cakap’. Mungkin if orang yang slalu dOk ngadap facebook mesti tau site ni.. i’m one of those fans.. bukan sahaja tersalah cakap tersalah taip pun ada, misalnya nak cakap minum.. tapi tercakap munim ke.. kadang2 bila nak cakap tu laju aje.. sampai tak sedar sudah tersalah cakap.. Persatuan salah cakap ni just for fun, tapi sebab kadang2 bila tersalah cakap atau tersalah taip ni, mood seseorang boleh berubah.. jadi kelakar atau kadang2 boleh menimbulkan kemarahan.. sO, kalau tersalah taip akan diremove.. senangnye, kalau dalam Fb, dalam kehidupan sebenar pulak bagaimana?


Jadi, alkisahnye.. semalam setelah diteliti post2 sebelum2 ni.. saya terjumpa lah beberapa banyak perkataan yang tersalah taip.. tu lah.. excited sangat nak menaip sampai hilang peranan seorang editor… hehe…

Antara perkataan yang tersalah taip dan tersalah cakap :

Tu blah = tu lah (ni baru terjadi bile tgh menaip tadi)

Signbord = signboard (ni bukan sengaje salah eja)

Ehasment = Enhancement ( berbelit sungguh nak menyebut, bila dok cakap laju2)

Soton = sotong

Nahupun = mahupun

Keleteh = Keletah

Dan.. banyak kesalahan grammar.. hehe.. (malas dah nak semak)

Bila check balik post2 terasa seperti seorang guru menyemak karangan anak murid lah pulak.. tetapi kalau nak diikutkan.. banyak lagi kesalahan lain yang dapat dikenalpasti, seperti, takde tanda noktah, koma, perkataan bercampur aduk huruf besar dan huruf kecil.. isk.. banyak sungguh.. lah.. hmm… well ini lah kesalahan-kesalahan tatabahasa yang sering terjadi.. Rasanye, kalau hantar kat cikgu BM sure dah banyak markah tatabahasa kene tolak.. Tapi bila tulis blog.. kita jarang peduli masalah bahasa atau salah taip mahupun salah eja.. Janji kita ENJOY! Janji Happy!

p/s: I want to be a teacher..! I want to be a teacher..! (Next year try lagi...huhu)

Tetapi, kadang-kadang (sebenarnya kerapkali), kesalahan itu disengajakan bila menulis.. sama seperti bila kita menulis SMS kepada rakan2., banyak perkataan yang panjang disingkatkan dan perkataan diolah sama seperti gaya percakapan kebiasaan. Yang dari utara, mesti ada dialek utaranye, begitu juga yang timur dan selatan.. ini menunjukkan kemesraan.. but not all people like it.. bezakan SMS bersama kawan2 dengan yang rasmi ye.. huhu.. Maybe.. we think that person as a friend but they might treat us as a colleague ONLY..

Bila menyebut pasal kesalahan ni, saya teringat pada cikgu Matematik masa form 4 hingga form 5 (beliau adalah guru yang sama mengajar saya utk 2 tahun). Cikgu ni orang panggil dia Cikgu Kelly.. (sape2 yang skolah MRSM BP mesti kenal cikgu ni.. feymes ni.. hehe..).

Ayat dari cikgu ni.. ‘ Biasanye, orang yang buat salah ni mesti tak nampak kesalahan sendiri, cuba cari kat mana yang salah..’ ayat ni keluar masa saya tanye cikgu cara nak selesaikan satu masalah matematik.. and.. these words remain in my heart.. Ia sama juga seperti muhasabah, untuk mengenal pasti kesalahan sendiri.. So, tiap2 hari kene muhasabah..

Bab-bab salah cakap atau salah taip ni sama lah juga dengan peribahasa feymes ‘ Terlajak perahu boleh diundur, Terlajak kata buruk padahnya..’ ha.. kalau dah berperi-peribahasa ni dah masuk salah cakap/salah taip yang serius.. ‘Kerana mulut, badan binasa..’

So, to all guys and girls di luar sana, be carefull of ur words k? Karang tak pasal2, tempah bencana pulak.. Bencana pe..? korang fikir2lah sendiri..

Daripada Malik bin Dinar: Rasulullah saw bersabda ”Apabila engkau merasakan kekerasan dalam hatimu, kelemahan pada tubuhmu dan kesempitan rezekimu maka ketahuilah bahawa engkau telah berkata sesuatu yang tidak berguna bagimu” (Minhajul Abidin, hal-139)


Akhirul kata.. Please correct me if I'm wrong.. Forgive & Forget..

No comments:

Post a Comment