Dec 9, 2010

Jom Jadi Jenin

Assalamualaikum..

How's today? me? hOpe lebih baik dan bertambah baik.. awak apa cerita?

Masuk hari ni dah 2 hari selepas Tahun Baru Muharam, mengikut kalendar Islam.. dan beberapa minggu selepas ini pula akan masuk tahun baru Masehi.. sO, what's ur AZAM?


So, kalau sebut azam, mesti ada orang kata itu hanye lah angan2.. sekadar mimpi.. takkan jadi kenyataan... memanglah takkan jadi kenyataan if sekadar di kepala.. tiada tindakan atau Action untuk merealisasikan.. macam kite zaman belajar-belajar dulu.. berangan mendapat 5A dalam UPSR, 8A dalam PMR dan A1 dalam SPM.. adakah ia sekadar angan2?.. tidak bukan..? kita ada berusaha dan berdOa juga.. sampai setiap kali tidur tak lupa kita berdoa supaya impian itu jadi kenyataan..?


jadi..? adakah mimpi, angan2, itu sekadar matlamat tanpa tujuan..?


Jika dulu adik beradik Wright tidak bermimpi untuk terbang ke langit, tidak mungkin wujudnya Syarikat Penerbangan Malaysia, mahupun Air Asia.. tidak mungkin wujudnya KLIA, mahupun Kapal Angkasa, Sheikh Muzaffar tak mungkin jadi angkasawan pertama Malaysia.. so, pikir-pikir2 kan lah..


Salahkah kita bermimpi? Salahnye bila matlamat tanpa tujuan.. dan matlamat pula tidak menghalalkan cara (Quote best dari Lecturer Math saye hehehe..) bermimpi untuk menjadi kaya raya.. tetapi dengan cara merOmpak.. tidak mustahil berakhir dengan kegagalan.. (masuk lOkap, tak pun tertembak.. haha.. sengaje cari nahas)..


tanpa berhujah dengan panjang lebar, saya nak share satu lagu dari kumpulan 5forty2- jOm jadi jenin, sO hayatilah liriknye.. moga tahun baru ni ada satu matlamat untuk dicapai...



Dengar citer orang dulu jadikan renungan

Pasal sorang mamat kononye kerje asyik berangan

Baik duduk tengah makan atau petik buah kelapa

Tak habis-habis plan, cita-cita jadi kaya

Hasil petik kelapa die nak beli banyak ayam

Biar biak jadi ladang pastu takyah jadi khadam

Boleh jadi tuan, cuma uruskan perniagaan

Perniagaan pun berkembang kaya sebagai balasan

Boleh kahwin puteri boleh dapat penghormatan

Itulah destinasi die punye kejayaan

Watak tu memang punye perancangan yang cemerlang

Tapi aneh kenape die dimatikan terang-terang

Mesti ade sebab untuk kite semua fikir

Bukak mata bukak minda berfikiran kritis sikit

Mat Jenin mati dibunuh bukan sebab berangan

Penjajah tak mau tengok orang kite kehadapan

Ape dose Jenin dimati sedemikian

Kite lihat angan-angan die lihat masa depan

Die ade impian imaginasi penuh visi

Bermula dengan mimpi die karang strategi

Perancangan dah jelas cume tinggal usaha

Jenin dikebumikan taknak kite ikut dia

Terkubur angan-angan konon buat tauladan

Hiduplah orang kite takut nak berwawasan

Dan terus ketinggalan kabur penuh alasan

Plan tiade rancangan cume hanya bualan

Lihat sudut positif dalam cerita Jenin

Impian milik kite kalau kenal erti rajin

Imaginasikan hala tuju biar nampak jalan

Biar jelas biar nyata mana kiri mana kanan

Mesti ade sasaran baru kite boleh maju

kemane hendak pergi itu perlu kite tahu

Kalau takde matlamat kalau takde wawasan

Itu aku bagi korang la sendiri bayangkan

Jom jadi Jenin berani berimaginasi

Jangan takut nak bermimpi janji ade usaha skali

Bayangkan semua target bayangkan cita-cita

InsyaAllah realiti berpihak pada kita

Kalau takde angan mane wujud perancangan

Hanya perancangan bisa menjayakan kenyataan

Lihatlah yang berjaya diorang semua punye mimpi

Mimpi bakar semangat azimat dalam diri

Cube kite bayangkan kalau Jenin terus hidup

Bayangkan kalu semua perancangan die ikut

InsyaAllah berjaya capai semua yang die cite

Kan lebih baik dari tak rancang ape-ape

Renung balik hidup cube tanye balik diri

Kejayaan hari ni mesti dulu pernah impi

Jom jadi Jenin berani berimaginasi

Jangan takut nak bermimpi janji ade usaha skali

Bayangkan semua target bayangkan cita-cita

InsyaAllah realiti berpihak pada kita



Perggh... begitulah al-kisah si Jenin.. sO, what's ur azam?


  1. Tamatkan zaman bujang? hehehe.. bagi yg dah meningkat umurnye..

  2. beli rumah? ( sebab dah ada skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000)

  3. Cari kerja baru? sebab rase2 kerja sekarang dah macam tak best..

  4. Atau target simpan duit nak pergi Haji/umrah?

  5. menjadi 30% lebih bersabar dari tahun lepas..

  6. Sentiasa mengukir senyuman.. sedekah ni..

dan lain2.. ni sekadar contoh ye..


K lah.. wanna sleep... nite.

No comments:

Post a Comment