Dec 31, 2010

Persekolahan Berguna


Bermula Tahun Baru bermakna bermulanya sesi persekolahan baru.. ada yang baru masuk dunia persekolahan ... (welcome to School...), dan ada yang bakal meninggalkan zaman persekolahan.. Apa-apa pun, zaman persekolahan adalah zaman yang paling best. Dulu-dulu cikgu selalu cakap suruh hargai zaman belajar.. sekarang barulah saya rasainye.. manisnye zaman persekolahan..


'Hidup ini sangat complicated, ia bermula saat kita belum bersedia, ia berterusan saat kita sedang mencari-cari tujuan utama dan ia berakhir sebelum kita berjaya menyelesaikannya atau baru nak melakukan apa yang sepatutnya.. '


Budak- budak zaman sekarang semuanya dah bijak-bijak belaka.. umur 3 tahun pun dah dihantar pergi sekolah.. paling cikai pun bila dah masuk darjah satu majoriti semua dah pandai mengeja.. ada yang dah pandai mengira pun bila masuk sekolah..


Kalau diikutkan semua benda dan perkara yang perlu diajar dan dipelajari di sekolah.. dan pelajaran2 yang diajar di sekolah adalah persediaan untuk menghadapi dunia luar.. ye ke.. ? Tapi diiikutkan sebenarnya ada beberapa perkara penting lagi yang perlu diajar di sekolah.. lebih2 lagi dalam zaman yang mencabar ini..


1. courtesy/ adab

Ia lambang ketermadunan sesebuah bangsa..

2. pengurusan kewangan

tiada pembaziran.. habis belajar je boleh bagi keje kat orang.. dan belajar menabung sedari kecil dan merasa kesusah payahan ibu dan bapa mencari wang belanja..


3. Pemikiran Kritis

berfikir di luar kotak..


4. Kesihatan

pelajaran untuk setiap tindakan terhadap kesihatan diri seperti dadah, rokok, makanan ringan dan pergaulan bebas


5. Masyarakat

peranan dan tanggungjawab dalam masyarakat


6. Agama

Sesuatu bangsa itu maju jika membawa agama bersama-samanya..



Sumber point ni saya ambil dari Readers Digest edisi November 2010.. Actually point diberi hanya 5, dan point ke-6 itu saya tambah sendiri dan sepatutnya ia menjadi point yang paling utama, kerana sekarang ia adalah tunggak kejayaan seseorang..



Dec 22, 2010

Hargai apa yang dihadapan, kenangi apa yang dibelakang

Assalamualaikum...

Entry kali ini sangat mudah dan simple.. dengan tajuknye yang agak puitis.. dan penuh sastera.. hehee... dah tua2 ni baru lah nak bersastera2. jiwang karat.. em.. kata orang sentimental la.. kuikui.. tak de maknanye..
Actually masa tgh facebooking, saya klik dengan sengaja satu link blog ni.. tajuknye amatlah menarik.. 'Jangan Mencari yang terlalu Sempurna'. or in English, kalau tak paham2 bahase.. don't be so perfectionist lah.. hmm.. sebenarnye kalau nak diikutkan mana ada manusia yang sempurna di atas muka bumi ini.. dan kerana itu manusia diciptakan berpasangan, punya keluarga kerana perlu saling bergantungan dan membantu.. let's read:

.....
Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga .........Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatimu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....

p/s: panjang benor link dia.. (tapi sy dah minta izin share ek..)

Actually I like the words being eloborated.. hehe.. nice and meaningful..
When I read this, saya teringat satu kisah/ cerita juga yang dibaca kat facebook.. pasal rumput yang cantik.. (actually tak ingat tajuknye)

Kisah nye membawa maksud dan pengajaran yang sama seperti tajuk dia atas.. al-kisahnye, seorang guru memberikan satu tugasan kepada anak muridnye..

Murid itu diminta oleh gurunye untuk berjalan di satu kawasan berumput yang indah, dan setiap pelajar dikehendaki mengutip/memetik sehelai rumput yang paling cantik..dari hujung padang ke hujung padang sana.. tapi dengan syarat, mereka tidak boleh berpatah kembali ke belakang..

Lalu berjalanlah mereka merentasi padang, dan rumput2 tersebut sangatlah cantik dan hijau.. bagi yang telah memetik, akan segera pulang ke kelas, tapi yang belum, akan meneruskan perjalanan mencari rumput, hinggalah ke hujung.. Akhirnya ada seorang yang tinggal.. dan bila gurunya bertanya.. murid itu berkata semuanya adalah sangat cantik, dan dia terus berjalan ke hadapan kerana menganggap bahawa ada rumput yang lebih cantik di hadapan.. dan secara tidak sedare dia sudah di penghujungnya.. dan sudah terlewat untuk berpatah balik.. Akhirnya.. tiada rumput yang dapat dikutipnya...

The moral of the story: Bila terlalu teruja untuk mencari kesempurnaan.. kita sering terlupa apa yang telah kita miliki..

Bersederhanalah dan bersyukur atas segala nikmat yang Allah telah kurniakan buat kita..
sebab, kadang2 Allah sembunyikan matahari, turunkan hujan dan guruh yang menakutkan.. rupa2nya.. Allah ingin hadiahkan pelangi yang indah.. :)




cantik kan pelangi ni?

Itulah tandanye Allah sayangkan kita.. So, apakah caranye kita membalas cinta-Nya? Tepuk dada tanya diri..

Adios!

Dec 15, 2010

Lepas Geram, Counter Back Sendiri

Assalamualaikum..
Ntah tetibe keluar tajuk ni.. post asal nak tulis pasal Si Super Saiya yang feymes tu.. but terkeluar tajuk ni.. semuanya gara2 today's mood.. *sigh*.. isk2.. don't sigh.. better be patience..
There's a lot things happen these days, and it sure does rocks the mood..


  • Morning greetings from the boss.. (not a very happy greetings..)
  • 2 days left, some portion of the office will gone..
  • Last week news, was very upsetting me (but quickly I remid myself, Allah have a better planning for me). but it sadden me most when my mother is a bit dissappointed to hear the news.
  • and today, I did something that I shouldn't have done it!
  • laughing half-heartedly to jokes / not laughing at all.. (but keep on reminding to never let go the smiles)
  • And, coming hOme.. I wish that everyday, selfish will dissappear 1% everyday from this house.

perkara yang perlu diingati selalu.. Di setiap kesusahan itu ada kemudahan, dan Allah sedang merancang yang terbaik buat kite.


Overall's mood is:

and then.. 'beruzlah'..

ada sesuatu yang lebih baik menanti di hadapan..

Punca-punca tidak ceria:

  1. Tidak mendapat Hidayah-Nya
  2. Jahil banyak perkara
  3. Bodoh sombong
  4. Hati kotor
  5. Tidak mengamalkan ilmu
  6. Tidak Istiqamah...

(i'll eloborate it later: source--> Solusi Isu 19)


dan selepas saya melihat semula, those point might be the turning point..

p/s: muhasabah sebelum tidur.

Kisah Son Goku

Assalamualaikum..


Pelik tak tajuk post ni.. Son Goku, .. antara watak2 yang best masa time sekolah dulu.. sekarang dah tak sekolah.. Ingat dulu-dulu time nak dekat UPSR pun sempat lagi membaca komik Dragon Ball ni.. tapi sekarang macam dah kurang famous sebab dah berlambak-lambak manga dan komik di pasaran.. Bila sebut Dragon Ball ini juga antara yang terlintas ialah tentang mutiara naga. Mutiara naga ini ada 7 biji sebenarnya.. (rasanya semua orang tahu).. dan setiap biji mutiara dapat dibezakan dengan jumlah bintang yang terdapat padanya.. apabila seseorang telah berjaya mengumpulkan ketujuh-tujuh biji mutiara, maka dia dapat membuat 3 hajat pada seekor naga ajaib.. (isk2x.. untuk manusia.. nak minta ape2 minta aje pada Allah ye... ). Maka Si Naga pelik ni pun akan menunaikan hasrat orang tersebut..

Dan yang lebih menarik lagi.. Si Son Goku ini adalah makhluk asing beruk spesies dari Planet Saiya.. Mereka berbentuk manusia dan mempunyai ekor beruk.. Dan apabila terlihat oleh mereka akan bulan purnama, mereka boleh mentransformkan diri mereka kepada beruk raksasa yang akan memusnahkan dan berperang.. Kehebatan makhluk Saiya ini juga ialah boleh mentransform dan mengupgradekan diri kepada yang lebih hebat.. iaitu Super Saiya.. dan waktu ini rambutnye akan bertukar menjadi warna keemasan.. dan auranye berlebih-lebihan.. dalam cite ni.. ramailah kawan dan kaum kerabat Son Goku..

Al-Kisah yang ingin diceritakan.. Si Son Goku ni sangatlah suka berlawan.. tapi tersangatlah peramah.. dan sebab tu dia ni ramai sangatlah kawan dan musuh dan ada di antara musuhnya yang telah menjadi kawannya..
dan tempoh perjalanan Si Son Goku untuk menjadi seorang pahlawan sangatlah panjang dan penuh onak duri.. ye lah.. nak jadi herO mana boleh ekspress.. Hanya Badang je yang sanggup makan muntah hantu air semata nbak jadi hero ekspress.. huhuhu...

Start dari kecil, Son Goku telah dilatih oleh datuknya hidup di dalam hutan dan seni mempertahankan diri. Selepas kematian datuknya, dia telah pergi berguru dengan Datuk Kamen.. kemudian menyertai beberapa pertandingan seni mempertahankan diri.. tidak cukup dari itu.. dia terus pergi menuntut ilmu dengan beberapa tOk guru yang lain.. ada yang tinggal di atas menara tinggi.., atas gunung.. merentas laut dan sebagainya.. Kesimpulannya.. dia telah merentas api, lautan dan mendaki gunung yang tinggi.. Bukan orang bercinta sahaja yang sanggup merentas lautan berapi.. tapi Si Son Goku telah merealisasikannya.. (walaupun dia hanya watak dalam komik). Dan setiap kali berlatih.. dia akan bertambah kuat.. setiap kali perlawanan dan sembuh dari kecederaan yang dialami, dia akan bertambah kuat lagi malah pengalaman turut bertambah.. putus asa tiada dalam diri.. dan terus berjuang mempertahankan Bumi.. (huhu.. )
Saya bukan nak membanggakan watak komik yang tak hidup, tapi saya suka dengan watak yang direka oleh Akira Toriyama.. Saat kekalahan dan kemenangan dia akan tersenyum bangga..

Nothing comes easily.. everything start with some hardworks.. and every moment is precious even when we fall.. and people might recognize us only when we're gone..

Hero realiti dan dibukukan sebenarnya sudah ada.. Contoh pun sudah ada.. hanya tinggal ikutan sahaja.. Rasulullah saw. Baginda adalah hero sejati umat Islam.. Saat rebah ia memberi kekuatan dan saat kemenangan semangat bertambah.. Adanya baginda, membawa sinar Islam kepada umat manusia.. dan manusia mula mengenal Allah.. dan walaupun baginda telah tiada.. baginda tetap di hati, sunahnya tetap diikuti.

Sekiranya Son Goku terpaksa memikul cangkerang kura-kura yang berat untuk latihan kepahlawanannya.. Rasulullah telah memikul tanggungjawab yang lebih besar hinggakan baginda menggeletar saat menerima wahyu yang disampaikan Jibril..

Pahlawan-pahlawan lain tidak mungkin dapat menandingi baginda.

Di dalam diri setiap insan itu ada seekor naga yang sedang tidur..

Dec 14, 2010

Buku dan kulit buku.. judge sendiri..


Di suatu petang yang indah dan ceria.. Sang Pembeli melalui beberapa deretan gerai menjual buku dan majalah ilmiah.. buku2 yang pelbagai warna dan tajuk telah menarik minat sang pembeli untuk membelek2..
" Hmm.. kalau ikut bajet.. cukup untuk sebuah lagi magazine this month.. and target saya nak beli satu majalah Solusi keluaran lalu.. at least dapat yang murah sedikit.." kata Sang pembeli dalam hatinya..

Seperti biasa , Sang Jurujual akan mem'promote' barangan jualan..dengan pelbagai cara, dan kata2 manis.. Lagilah menambah minat Sang Pembeli untuk membeli.. lalu meneruskan aktiviti membelek majalah dan sekali sekali memegang dan menyelak majalah..
'isk.. nak pilih tajuk mana neh.. yang ni macam dah ada, yang ni macam dah baca.. ' bisik Sang Pembeli..

'Pilihlah awak.. banyak majalah dan buku.. majalah ni pun tinggal 3 tajuk je.. ' pujuk Sang Jurujual..

'Kejap ye.. nak tengok2,' kata Sang Pembeli..
'Isk, mana satu aku nak amek ni.. target hari ni satu magazine.. hmm .. tapi nak yang mana satu? Tengok buku kejap lah.. Kot ada yang menarik..' bisik Sang Pembeli mengalihkan pandangan ke arah buku2 yang tersusun di sebelah susunan majalah.

'Pilih la mana satu yang berminat, atau awak memang tak minat buku2 macam ni.. ?' hai.. lain macam je bunyinye ayat Sang Jurujual..

Sang Pembeli..?

A. Kalau saya tak berminat, tak de lah saya singgah di sini..kak oi..
B. A'ah la.. saya memang tak minat.. terima kasih
C. Maaf ye.. Rasenye pen saya tercicir kat sini tadi.. jap saya cari..
D. Sebenarnya saya sangat2 berminat.. tapi tetibe je saya jadi tak berminat..
E. Saya tak tahu nak pilih yang mana satu.. yang percuma ada?
..
Akhirnya Sang Pembeli pun beransur beredar dari tempat tersebut, tanpa membawa hasil..

Mengikut penilaian.. apakah tindakan yang sepatutnya untuk Sang Pembeli dan Sang Penjual?

Penilaian adalah berbeza dari sudut kaca mata orang... ini juga dipanggil persepsi.. Persepsi orang berbeza mengikut status, keadaan sekitar, pengalaman, agama dan peringkat umur..

Persepsi juga berubah sekiranya cara berfikir diubah.. melalui berfikir di luar kotak, atau ubah sudut pandang anda..

Jangan sampai jurujual dianggap pengacau (most of us will think like that).. walaupun pada hakikatnye kita adalah penjual dan pembeli..

TQ.

Dec 12, 2010

Persatuan Salah Cakap


Assalamualaikum..

Konnichiwa.. !

Hujung minggu adalah waktu mengupdate blog.. tak pun mengupdate post… tapi, perlu ke waktu specific untuk meletakkan post..? for me.. NO. hehe.. bila ada idea, n terasa nak post something, I’ll post.

Dari semalam nak post topic ni, ‘Persatuan Salah Cakap’. Mungkin if orang yang slalu dOk ngadap facebook mesti tau site ni.. i’m one of those fans.. bukan sahaja tersalah cakap tersalah taip pun ada, misalnya nak cakap minum.. tapi tercakap munim ke.. kadang2 bila nak cakap tu laju aje.. sampai tak sedar sudah tersalah cakap.. Persatuan salah cakap ni just for fun, tapi sebab kadang2 bila tersalah cakap atau tersalah taip ni, mood seseorang boleh berubah.. jadi kelakar atau kadang2 boleh menimbulkan kemarahan.. sO, kalau tersalah taip akan diremove.. senangnye, kalau dalam Fb, dalam kehidupan sebenar pulak bagaimana?


Jadi, alkisahnye.. semalam setelah diteliti post2 sebelum2 ni.. saya terjumpa lah beberapa banyak perkataan yang tersalah taip.. tu lah.. excited sangat nak menaip sampai hilang peranan seorang editor… hehe…

Antara perkataan yang tersalah taip dan tersalah cakap :

Tu blah = tu lah (ni baru terjadi bile tgh menaip tadi)

Signbord = signboard (ni bukan sengaje salah eja)

Ehasment = Enhancement ( berbelit sungguh nak menyebut, bila dok cakap laju2)

Soton = sotong

Nahupun = mahupun

Keleteh = Keletah

Dan.. banyak kesalahan grammar.. hehe.. (malas dah nak semak)

Bila check balik post2 terasa seperti seorang guru menyemak karangan anak murid lah pulak.. tetapi kalau nak diikutkan.. banyak lagi kesalahan lain yang dapat dikenalpasti, seperti, takde tanda noktah, koma, perkataan bercampur aduk huruf besar dan huruf kecil.. isk.. banyak sungguh.. lah.. hmm… well ini lah kesalahan-kesalahan tatabahasa yang sering terjadi.. Rasanye, kalau hantar kat cikgu BM sure dah banyak markah tatabahasa kene tolak.. Tapi bila tulis blog.. kita jarang peduli masalah bahasa atau salah taip mahupun salah eja.. Janji kita ENJOY! Janji Happy!

p/s: I want to be a teacher..! I want to be a teacher..! (Next year try lagi...huhu)

Tetapi, kadang-kadang (sebenarnya kerapkali), kesalahan itu disengajakan bila menulis.. sama seperti bila kita menulis SMS kepada rakan2., banyak perkataan yang panjang disingkatkan dan perkataan diolah sama seperti gaya percakapan kebiasaan. Yang dari utara, mesti ada dialek utaranye, begitu juga yang timur dan selatan.. ini menunjukkan kemesraan.. but not all people like it.. bezakan SMS bersama kawan2 dengan yang rasmi ye.. huhu.. Maybe.. we think that person as a friend but they might treat us as a colleague ONLY..

Bila menyebut pasal kesalahan ni, saya teringat pada cikgu Matematik masa form 4 hingga form 5 (beliau adalah guru yang sama mengajar saya utk 2 tahun). Cikgu ni orang panggil dia Cikgu Kelly.. (sape2 yang skolah MRSM BP mesti kenal cikgu ni.. feymes ni.. hehe..).

Ayat dari cikgu ni.. ‘ Biasanye, orang yang buat salah ni mesti tak nampak kesalahan sendiri, cuba cari kat mana yang salah..’ ayat ni keluar masa saya tanye cikgu cara nak selesaikan satu masalah matematik.. and.. these words remain in my heart.. Ia sama juga seperti muhasabah, untuk mengenal pasti kesalahan sendiri.. So, tiap2 hari kene muhasabah..

Bab-bab salah cakap atau salah taip ni sama lah juga dengan peribahasa feymes ‘ Terlajak perahu boleh diundur, Terlajak kata buruk padahnya..’ ha.. kalau dah berperi-peribahasa ni dah masuk salah cakap/salah taip yang serius.. ‘Kerana mulut, badan binasa..’

So, to all guys and girls di luar sana, be carefull of ur words k? Karang tak pasal2, tempah bencana pulak.. Bencana pe..? korang fikir2lah sendiri..

Daripada Malik bin Dinar: Rasulullah saw bersabda ”Apabila engkau merasakan kekerasan dalam hatimu, kelemahan pada tubuhmu dan kesempitan rezekimu maka ketahuilah bahawa engkau telah berkata sesuatu yang tidak berguna bagimu” (Minhajul Abidin, hal-139)


Akhirul kata.. Please correct me if I'm wrong.. Forgive & Forget..

Dec 9, 2010

Jom Jadi Jenin

Assalamualaikum..

How's today? me? hOpe lebih baik dan bertambah baik.. awak apa cerita?

Masuk hari ni dah 2 hari selepas Tahun Baru Muharam, mengikut kalendar Islam.. dan beberapa minggu selepas ini pula akan masuk tahun baru Masehi.. sO, what's ur AZAM?


So, kalau sebut azam, mesti ada orang kata itu hanye lah angan2.. sekadar mimpi.. takkan jadi kenyataan... memanglah takkan jadi kenyataan if sekadar di kepala.. tiada tindakan atau Action untuk merealisasikan.. macam kite zaman belajar-belajar dulu.. berangan mendapat 5A dalam UPSR, 8A dalam PMR dan A1 dalam SPM.. adakah ia sekadar angan2?.. tidak bukan..? kita ada berusaha dan berdOa juga.. sampai setiap kali tidur tak lupa kita berdoa supaya impian itu jadi kenyataan..?


jadi..? adakah mimpi, angan2, itu sekadar matlamat tanpa tujuan..?


Jika dulu adik beradik Wright tidak bermimpi untuk terbang ke langit, tidak mungkin wujudnya Syarikat Penerbangan Malaysia, mahupun Air Asia.. tidak mungkin wujudnya KLIA, mahupun Kapal Angkasa, Sheikh Muzaffar tak mungkin jadi angkasawan pertama Malaysia.. so, pikir-pikir2 kan lah..


Salahkah kita bermimpi? Salahnye bila matlamat tanpa tujuan.. dan matlamat pula tidak menghalalkan cara (Quote best dari Lecturer Math saye hehehe..) bermimpi untuk menjadi kaya raya.. tetapi dengan cara merOmpak.. tidak mustahil berakhir dengan kegagalan.. (masuk lOkap, tak pun tertembak.. haha.. sengaje cari nahas)..


tanpa berhujah dengan panjang lebar, saya nak share satu lagu dari kumpulan 5forty2- jOm jadi jenin, sO hayatilah liriknye.. moga tahun baru ni ada satu matlamat untuk dicapai...



Dengar citer orang dulu jadikan renungan

Pasal sorang mamat kononye kerje asyik berangan

Baik duduk tengah makan atau petik buah kelapa

Tak habis-habis plan, cita-cita jadi kaya

Hasil petik kelapa die nak beli banyak ayam

Biar biak jadi ladang pastu takyah jadi khadam

Boleh jadi tuan, cuma uruskan perniagaan

Perniagaan pun berkembang kaya sebagai balasan

Boleh kahwin puteri boleh dapat penghormatan

Itulah destinasi die punye kejayaan

Watak tu memang punye perancangan yang cemerlang

Tapi aneh kenape die dimatikan terang-terang

Mesti ade sebab untuk kite semua fikir

Bukak mata bukak minda berfikiran kritis sikit

Mat Jenin mati dibunuh bukan sebab berangan

Penjajah tak mau tengok orang kite kehadapan

Ape dose Jenin dimati sedemikian

Kite lihat angan-angan die lihat masa depan

Die ade impian imaginasi penuh visi

Bermula dengan mimpi die karang strategi

Perancangan dah jelas cume tinggal usaha

Jenin dikebumikan taknak kite ikut dia

Terkubur angan-angan konon buat tauladan

Hiduplah orang kite takut nak berwawasan

Dan terus ketinggalan kabur penuh alasan

Plan tiade rancangan cume hanya bualan

Lihat sudut positif dalam cerita Jenin

Impian milik kite kalau kenal erti rajin

Imaginasikan hala tuju biar nampak jalan

Biar jelas biar nyata mana kiri mana kanan

Mesti ade sasaran baru kite boleh maju

kemane hendak pergi itu perlu kite tahu

Kalau takde matlamat kalau takde wawasan

Itu aku bagi korang la sendiri bayangkan

Jom jadi Jenin berani berimaginasi

Jangan takut nak bermimpi janji ade usaha skali

Bayangkan semua target bayangkan cita-cita

InsyaAllah realiti berpihak pada kita

Kalau takde angan mane wujud perancangan

Hanya perancangan bisa menjayakan kenyataan

Lihatlah yang berjaya diorang semua punye mimpi

Mimpi bakar semangat azimat dalam diri

Cube kite bayangkan kalau Jenin terus hidup

Bayangkan kalu semua perancangan die ikut

InsyaAllah berjaya capai semua yang die cite

Kan lebih baik dari tak rancang ape-ape

Renung balik hidup cube tanye balik diri

Kejayaan hari ni mesti dulu pernah impi

Jom jadi Jenin berani berimaginasi

Jangan takut nak bermimpi janji ade usaha skali

Bayangkan semua target bayangkan cita-cita

InsyaAllah realiti berpihak pada kita



Perggh... begitulah al-kisah si Jenin.. sO, what's ur azam?


  1. Tamatkan zaman bujang? hehehe.. bagi yg dah meningkat umurnye..

  2. beli rumah? ( sebab dah ada skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000)

  3. Cari kerja baru? sebab rase2 kerja sekarang dah macam tak best..

  4. Atau target simpan duit nak pergi Haji/umrah?

  5. menjadi 30% lebih bersabar dari tahun lepas..

  6. Sentiasa mengukir senyuman.. sedekah ni..

dan lain2.. ni sekadar contoh ye..


K lah.. wanna sleep... nite.

Dec 4, 2010

uPdate, upGrade,

Assalamualaikum, good morning, sObahulkhair..selamat pagi..

Dah masuk kali ni sudah hampir berkali2 saya menukar template dan mengedit design blog.. dan kadang2 menukar nama..? kenapa ek.. (sOklan pada diri sendiri)..
well.. in conclusion that i can make is .. still searching for blog identity.. For almost 3 years since i became a blogger..

Well, I wish, this will be remain for some time.. masih mencari kepuasan dalam mereka bentuk blog.. hmm.. an amateur like me, banyak lagi yang perlu dipelajari.. persinggahan di blog kawan2 turut memberikan sedikit sebanyak idea.. bak dari segi design dan kekadang tu idea memulis.. hehe.. best baca blog orang2 ni...

Tergelak2 dan tersentuh pun ada, hehe.. dari segu penulisan sendiri pun kita boleh kenal orang tu macam mana.. positif or negatif, happy or aggresif, or sometime pasive... then boleh buat bahasa rOjak.. share hobi dan minat..

emm.. dahle.. nO more idea to write.. just to inform that this blog is under constructiOn.. oR should i say that everyday is under cOnstruction.. hehe.. pRoses mengupdate dan mengupgradekan blog agar ia best dan saya pun suka.. sebab pengunjung utamanya adalah diri saya sendiri.. =)


Not much to say this time.. bye.