Nov 23, 2010

Suatu ketika pabila marah..

Bismillahirrahmanirrahim...

Pernah rasa marah? atau dimarahi seseorang? atau pun lalu di kawasan yang terasa bahang marahnye.. Apakah perasaan anda? Tertekan? Malu.. atau tak sedar..?

Hakikatnye, marah itu sebenarnya ialah api yang bersumberkan dari api Allah yang menyala berkobar² serta menjulang tinggi sampai naik ke ulu hati..marah itu ditimbulkan oleh sifat bongkak yang terpendam dalam kalbu setiap orang sebagaimana terpancarnya api dari batu yang dipukulkan pada besi.

Bagaimana pula boleh munculnye marah nie..?

STRESS adalah salah satu punca wujudnya kemarahan. Dan kemarahan itu dapat dipamerkan melalui pelbagai cara dan kadang-kadang boleh memudaratkan orang lain. Maka, perlulah mengawal stress bagi menangani marah dengan cara yang berkesan.

Antara lain punca kemarahan juga ialah:

  1. Kehendak yang tidak dipenuhi
  2. Pelanggaran hak , e.g. ketidakadilan, dimalukan, penderaan fizikal atau kata-kata, dan hilang kepercayaan.
  3. Infleksibiliti- perkara utama yang menyebabkan marah ialah kepercayaan yg terlalu rigid dan tidak boleh diubah. e.g. 'mestilah' dan 'hendaklah'.

Pada suatu hari datanglah seorang lelaki kepada Rasulullah s.a.w, kemudian berkata: " Ya Rasulullah, berilah saya perintah untuk mengerjakan suatu amalan yang baik, tetapi saya harapkan yang sedikit saja." Lalu baginda pun bersabda yang bermaksud "Janganlah Engkau marah" Orang itu bertanya lagi..tetapi baginda tetap berkata.. "janganlah engkau marah'... sebanyak tiga kali. jelaslah di sini... menahan api kemarahan itu amatlah dituntut dalam Islam.


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud...
"Orang yang paling gagah perkasa diantara kamu semua ialah orang yang dapat mengalahkan nafsunya diwaktu marah dan orang yang tersabar diantara kamu semua ialah orang yang suka memaafkan kesalahan orang lain padahal ia berkuasa untuk membalasnya" (Riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)
.

Dalam menghadapi kemarahan tu..ade 3 jenis golongan....
  1. Tafrith (acuh tak acuh atau hilang kemarahannya)
  2. Ifrath (berlebih-lebihan marahnya)
  3. I'tidal (mampu mengendalikan kemarahannya)

Yang terbaik ialah yang ketiga iaitu pertengahan daripada yang 1 dan 2..Bermaksud marah itu boleh sebagaimana sepatutnya dan setiasa di dalam kawalan dan mengikut landasan yang Allah tetapkan.


Pernah dengar kata2 ini? (tak pasti sumber mana):

'Jika anda marah, dalam keadaan berdiri, maka duduklah, jika anda marah ketika duduk, maka baringlah, dan jika anda masih marah, maka berwuduklah, kerana api itu lawannya air. '

(begitulah ayatnye lebih kurang.. klu ada yg lengkap atau frasa yg lebih baik, sudi-sudilah berkOngsi ye..)

Well.. pape pun, sebenarnye marah ini patut dikawal dengan sebaiknye.. sebab marah ini bukan sahaja menyebabkan perubahan emOsi.. malah fizikal.. kata org tua2..- tak baik marah2, karang cepat tua...-

yelah.. bila marah- dahi berkerut, muka masam, hidung kembang kempis.. - sure tak lawa kan.. time tu lah tetibe tak ngaku diri bila disua cermin... lagi satu, pasti ada perasaan menyesal bila selesai marah
... huhu...

sO, nak kawal marah ni.. mesti tekad ye.. dan beringat selalu.. dahulukan akal berbanding mulut..


Mari sama-sama kita maafkan sume org sebelum tidur termasuklah diri sendiri..... Maaf ye semua.. :)isi2 penting dikutip daripada:
http://www.familiazam.com/jangan_marah.htm
www.infosihat.gov.my/artikelHP/bahanrujukan/HElainlain/STRES.ppt


No comments:

Post a Comment