Nov 28, 2010

sUka...

sUka?

apakah itu sUka?
sejenis rasa, tapi tiada rasa..
sebab rasa ada manis, masam, pahit,masin dan tawar..
terlebih manis membawa mudarat,
pahit itu ubat,
masam itu cuka,
masin itu garam,
tawar itu..... takde perasa-An..

Jadi, apakah itu sUka?
sUka itu perasa-An yang lahir dari hati..
hati sUka jadi hePi..
hePi sebab ada perkara yang menarik minat di hati..
jadi, sUka itu minatkah?

sUka makan aiskrim tak bermakna hari2 akan makan aiskrim..
makan nasi hari-hari tak semestinya sUka makan nasi..
sUka tak semestinya memiliki..
yang kita sUka tak semestinya orang lain pun sUka..
tapi ada kemungkinan yang kita sUka dia pun sUka..
sUka sama sUka..

bOleh jadi hari ni sUka, esOk dah tak sUka,
sebab ada perkara yang menyebabkan jadi tak sUka..
satu kecacatan, bOleh sebabkan orang tak sUka,
tetapi, dengan satu kelebihan pun orang bOleh jadi sUka..
sIap bOleh eLobarate lagi tu...
adakah sUka itu satu kekurangan atau kelebihan?

penin~2x..

sUka tu apa sebenarnye..
ada orang kata bila sUka, hari2 mesti ada perkara yang sUka..
bila tak ada, jadi tak sUka..
bila tak sUka.. jadi tak sUka lah...
bila ada, sUka balik..
sUka itu bOleh datang dan pergi..
bila2 masa yang dia sUka..

jadi.. sUka tu perkara yg menyeronokkan kah?
tapi kenapa ada orang yang sUka bersedih?
sUka menyendiri?
sUka marah?
padahal orang lain, lebih sUka bertOlak ansur,
sUka memahami..
maknanya, sUka itu ada yang baik dan ada yang buruk..
ada negatif, ada positif..
terlebih sUka orang kata ketagih,
ada pula kata kemaruk,
ada juga kata eXtreme..
istilah lain, jadi angaU..

kurang sUka pula,
orang kata malas,
ada pula kata memilih...
ada pula kata..dia ni tak de perasaan ke..?

susah mahu buat semua orang sUka..
sO.. bersederhanalah...
yang penting Allah sUka..

Nov 27, 2010

Jalan Sehala..

Assalamualaikum,

Hari Jumaat yang cukup stress.. rasa sperti ingin memecut di jalan raya.. patutlah banyak org merempit kat jalan raya je.... Habis daripada ziarah ofismate yang baru kehilangan ibu, sy terus memecut untuk pulang ke rumah... pecut punye pecut.. rupenya salah jalan.. huhu.. nasib baik my fren tahu jalan U-turn... Susah juga ye jalan sehala ni.. sekali dah salah jalan, jauh nak U-Turn.. mana ada simpang2 short cut.. paling tak best, dah la silap jalan, kene pulak TOL... free free habis RM1.60..

Tapi, walaupun salah jalan, we had a long chit chat in the car, and had a great time laughing while searching for the right track. Rumit sungguh jalan2 kat KL n SelangOr ni.. (for me yang baru nak berjinak2 dengan jalan... )

Pastu....
to be continue... hehe..

After idle for some time.....

Jalan sehala ni, kalau ramai2 atas jalan raya orang tak tahu yang kita ni salah jalan asalkan kita keep on with the flow.. ye lah.. kete lain pun bizi dengan diri sendiri.. so Co-pilotlah yg perlu memainkan peranan..tgk signbOrd.. jalan.. jadi mata ke ke-5 dan ke-6.. hehehe.. mata 1-4 is on me.. Yesterday, my co-Pilot did a very good jOb.. sO.. she doesn't have to pay for petrOl share.. huhuuhu.. And finally, kiTorang berjaya juga sampai ke Federal Highway yg best tu.. ye lah.. best la coz dah dapat jalan pulang.. yeaH yeaH..3x

Lepas hantar my fren pulang, new incident of Jalan Sehala happened. huhu.. disebabkan ke was-wasan sy nilah, dah tebal kulit muka ni seinci.. tetapi memandangkan sy ni baru belajar jalan2 kat KL ni.. biarlah ia tebal.. waa.. Entah mana dapat ilham pergi U turn kat jalan yg memang dah sehala.. apa lagi.. tinggi lah si pakcik Guard tu angkat torch light dia yang besar tu sambil bunyi2 kan wisel.. tak cukup dgn tu... pak cik tu mula mara ke depan..

So, sy pun buatlah cOnclusion.. Satu kesilapan telah berlaku.. U-Turnlah sekali lagi di jalan sehala.. waa... kete2 yang kat depan tudah mula usha2 je.. *cheestart sungguh sedap,rasa nak tempah sebalang lagi*


So, the mOral of the stOry...
berhati2 bila memilih jalan.. U-turn nye sangan jauh.. and it might take a long time..
Alert dengan sekeliling..
be patience.. jangan tergesa2..
Think first..

p/s: pls add if u hv sOme in uR mind..

dan akhir sekali.. this is the tOwn trademark.. (suka suki je sy letak..)

Nov 24, 2010

OptImIs lah...

Bismillahirrahmanirrahim........

New entry lagi hari ni..kebelakangan ini rajin pulak menulis.. :)

Hari ni seperti biasa lunch hour mesti ada ceramah daripada ustaz jemputan.. dan al-maklumlah seperti biasa, majOriti para pendengarnye adalah gOlOngan Hawa.. (bukan majOriti, tapi 100%, huhu...)

Ustaz berkOngsi mengenai kemanisan iman dan terdapat 3 ciri org yang mendapat kemanisan iman..

  1. Orang yang mengasihi/mencintai Allah melebihi dari segalanya
  2. Orang yang mengasihi sahabatnya kerana Allah
  3. Orang yang telah bertaubat dan benci utk kembali ke zaman jahiliyahnye..

Mengenai sifat org yang mengasihi Allah melebihi dari segala-galanya, ustaz telah menceritakan mengenai kisah saidina Umar al-Khattab.. Kisah di hari pembunuhan Umar Al-Khattab, Khalifah kedua..

Khalifah Umar adalah antara khalifah yang hebat, dan semasa pemerintahan beliau, Islam telah pun meluas sehingga ke 1/3 dunia, hasil kemantapan pimpinan pemimpin berpakaian 12 tampalan ini...

Pada masa yang sama, di kawasan pemerintahan beliau ada seorang pembuat batu uli pengisar tepung yang terkenal bernama Abu Luk Luk al-Majusi.. Suatu hari, Saidina Umar berhajat untuk menempah sebuah batu uli daripada Abu Luk Luk, dan apabila disuarakan hasratnya..Abu Luk Luk menjawab,
'Aku akan membuatkan sebuah batu uli yang sangat istimewa untukmu, yang akan membuatkan semua orang ingat akannya sepanjang hayat'.. Maksudnya di sini ialah yang diterima adalah sebuah ancaman bunuh..

Seperti biasa Khalifah Umar bangun solat subuh dan mengejutkan rakyatnye untuk bersOlat Subuh, kerana adalah tanggungjawab seorang pemimpin untuk memastikan rakyat menjalankan amanah Allah.. Dan pagi itu, di dalam Masjid nabawi, suasana gelap gelita, Abu Luk Luk al-majusi sudah bersiap sedia di sebalik tabir bersama sebilah pisau yang disalut racun..

Seusai, Saidina Umar mengangkat Takbir pertama sebagai Imam, Abu Luk Luk keluar daripada persembunyiannya dan menikam 3 tusukan di di badan beliau, sehingga darah mengalir dengan banyaknye dan beliau rebah. Dengan segera, tempat beliau digantikan oleh Abdurrahman bin Auf, sehingga selesai sOlat subuh, barulah jasad Umar diangkat dan dibawa ke rumahnye.. Tidak cukup dengan Umar, Abu Luk Luk turut menikam 7 lagi jemaah Subuh sebelum akhirnya membunuh diri...

Dan setelah sedar, soalan pertama yang ditanya oleh beliau adalah adakah semua telah solat subuh? lantas beliau meminta air utk berwuduk dan solat walaupun darah tetap mengalir dengan banyaknya...

ini menunjukkan walaupun beliau dalam keadaan parah, tetap melaksanakan tanggungjawab sebagai hamba dan pemimpin..

Dan apabila beliau diletakkan atas pangkuan sahabat, beliau meminta supaya beliau diletakkan dia atas tanah kerana merasa sangat rendah diri terhadap Allah.. serta berulang kali membacakan potongan ayat dari (QS 33:33) yang bermaksud,

'Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu, wahai ahlulbait dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya..

Dan sesungguhnya ujian itu diberikan Allah terhadap hambaNya kerana Dia ingin memberikan pahala atas kesabaran hamba-hambaNya.. Maka, ucaplah Alhamdulillah atas segala ujian yang menimpa.. dan tetaplah bersabar di atas kesabaran..

dan bersikap optimis terhadap Allah.. (usaha dan usaha..!).

Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, Maka dia menyayangimu.

Bila DIA lambat makbulkan doamu, Maka DIA ingin mengujimu.

Bila DIA tidak memakbulkan doamu, Maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik buatmu.

Oleh itu, sentiasalah bersangka baik (Optimis) dengan ALLAH dalam apa jua keadaan pun…kerana kasih ALLAH itu mendahului murka-Nya…

Anggaplah Ujian itu sebagai cabaran buat kita, kan? Ujian bersama rakan, keluarga, rakan sejawatan.. mahupun perkara2 yang menyesakkan dada..


p/s: Salam senyum buat setiap perkara yang pernah hadir dalam hidup.. walaupun ia perit akan ku simpan dan ambil iktibar, adapun ia manis, tetap kusimpan dan jadikannya warna2 dalam kehidupan.. :)


Here, I enclOsed a lyric from Tashiru- Optimis Sajalah.. :)

Setiap manusia menginginkan kebaikan
Dalam menjalankan kehidupan di dunia
Meski terkadang semua yang diinginkan
Ternyata hanyalah impian

Setiap manusia mendambakan bahagia
Bila esok hari kan menyapa dirinya
Walau kenyataannya tiadalah tergenggam
Yakinilah nanti kan datang

Reff:
Pabila terjadi sesuatu terhadap manusia
Jangan berpikir untuk berputus asa
Kembalikan semua pada Yang Esa saja

Berbenah diri hadapi yang terjadi
Raihlah dengan penuh percaya diri
Tingkatkan iman dan taqwa kepada Ilahi~


mOga tabah sentiasa...!

Nov 23, 2010

Suatu ketika pabila marah..

Bismillahirrahmanirrahim...

Pernah rasa marah? atau dimarahi seseorang? atau pun lalu di kawasan yang terasa bahang marahnye.. Apakah perasaan anda? Tertekan? Malu.. atau tak sedar..?

Hakikatnye, marah itu sebenarnya ialah api yang bersumberkan dari api Allah yang menyala berkobar² serta menjulang tinggi sampai naik ke ulu hati..marah itu ditimbulkan oleh sifat bongkak yang terpendam dalam kalbu setiap orang sebagaimana terpancarnya api dari batu yang dipukulkan pada besi.

Bagaimana pula boleh munculnye marah nie..?

STRESS adalah salah satu punca wujudnya kemarahan. Dan kemarahan itu dapat dipamerkan melalui pelbagai cara dan kadang-kadang boleh memudaratkan orang lain. Maka, perlulah mengawal stress bagi menangani marah dengan cara yang berkesan.

Antara lain punca kemarahan juga ialah:

  1. Kehendak yang tidak dipenuhi
  2. Pelanggaran hak , e.g. ketidakadilan, dimalukan, penderaan fizikal atau kata-kata, dan hilang kepercayaan.
  3. Infleksibiliti- perkara utama yang menyebabkan marah ialah kepercayaan yg terlalu rigid dan tidak boleh diubah. e.g. 'mestilah' dan 'hendaklah'.

Pada suatu hari datanglah seorang lelaki kepada Rasulullah s.a.w, kemudian berkata: " Ya Rasulullah, berilah saya perintah untuk mengerjakan suatu amalan yang baik, tetapi saya harapkan yang sedikit saja." Lalu baginda pun bersabda yang bermaksud "Janganlah Engkau marah" Orang itu bertanya lagi..tetapi baginda tetap berkata.. "janganlah engkau marah'... sebanyak tiga kali. jelaslah di sini... menahan api kemarahan itu amatlah dituntut dalam Islam.


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud...
"Orang yang paling gagah perkasa diantara kamu semua ialah orang yang dapat mengalahkan nafsunya diwaktu marah dan orang yang tersabar diantara kamu semua ialah orang yang suka memaafkan kesalahan orang lain padahal ia berkuasa untuk membalasnya" (Riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)
.

Dalam menghadapi kemarahan tu..ade 3 jenis golongan....
  1. Tafrith (acuh tak acuh atau hilang kemarahannya)
  2. Ifrath (berlebih-lebihan marahnya)
  3. I'tidal (mampu mengendalikan kemarahannya)

Yang terbaik ialah yang ketiga iaitu pertengahan daripada yang 1 dan 2..Bermaksud marah itu boleh sebagaimana sepatutnya dan setiasa di dalam kawalan dan mengikut landasan yang Allah tetapkan.


Pernah dengar kata2 ini? (tak pasti sumber mana):

'Jika anda marah, dalam keadaan berdiri, maka duduklah, jika anda marah ketika duduk, maka baringlah, dan jika anda masih marah, maka berwuduklah, kerana api itu lawannya air. '

(begitulah ayatnye lebih kurang.. klu ada yg lengkap atau frasa yg lebih baik, sudi-sudilah berkOngsi ye..)

Well.. pape pun, sebenarnye marah ini patut dikawal dengan sebaiknye.. sebab marah ini bukan sahaja menyebabkan perubahan emOsi.. malah fizikal.. kata org tua2..- tak baik marah2, karang cepat tua...-

yelah.. bila marah- dahi berkerut, muka masam, hidung kembang kempis.. - sure tak lawa kan.. time tu lah tetibe tak ngaku diri bila disua cermin... lagi satu, pasti ada perasaan menyesal bila selesai marah
... huhu...

sO, nak kawal marah ni.. mesti tekad ye.. dan beringat selalu.. dahulukan akal berbanding mulut..


Mari sama-sama kita maafkan sume org sebelum tidur termasuklah diri sendiri..... Maaf ye semua.. :)



isi2 penting dikutip daripada:
http://www.familiazam.com/jangan_marah.htm
www.infosihat.gov.my/artikelHP/bahanrujukan/HElainlain/STRES.ppt


Nov 21, 2010

dOa dibukakan 12 pintu...

Bismillahirrahmanirrahim...

Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu-pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan, dan pintu-pintu Syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih, Lagi Maha Penyayang....


alhamdulillah..

pada 2.10.2010.. sy telah merasakan Allah telah membukakan seluas2nye pintu ilmu untukku...
dan telah bertambah lagi silaturrahim =)

Ada seorang student yang bersama-sama mengikuti kelas Sijil di UM, memberitahu... orang yang menuntut ilmu ni tidak pernah tua.. sebab dia tidak membiarkan otaknye membeku atau berhenti menerima ilmu... Saya agak respek dengan kakak tu.. walaupun mempunyai degree, telah berkahwin, serta merupakan suri rumah sepenuh masa.. tetap meluangkan hujung minggunya dengan menuntut ilmu.... Anak2nye dididik mencintai ilmu sedari kecil... best pula bila dengar dia bercerita mengenai anaknya.. tapi memang diakui lah.. kanak2 sekarang semuanya pintar2 belaka.. mungkin kerana kesedaran ilmu sudah meluas dan kebanyakan ibu bapa sekarang semuanya berpendidikan... paling kurang pun SPM dalam tangan.. dan graduan kOlej/ universiti... semuanya begitu mudah...

HAri kedua di kelas.. diakui kelas agak penuh.. dan if ada student yang lambat.. kenalah duduk belakang kan..? Actually kat depan pun ada.. tapi dah duduk jarang2 susahnle nak masuk.. Saat kelas sedang berlangsung.. hatiku tersentuh... seorang pak cik datang agak lewat.. ( tersentuh bukan sebab dia datang lewat ye..) dan dia terpaksa memanjat tangga kuliah.. (ala.. dewan kuliah kan.. dapat bayangkan tak dewan kuliah camne? ada tangga2..) dan pak cik ni sebenarnye.. sakit lutut dan nampaklah kepayahannye nak naik tangga.. huhu... tapi semangat pak cik ni tinggi.. dia tetap sanggup datang walaupun susah nak berjalan.. Cayalah Pak Cik..! hehe..

dOa dibukakan 12 pintu tu saya dengar daripada klip videO Dato' Fadhilah Kamsah.. masa tgh cari2 mOtivasi harian.. Selamat Beramal.. =)


p/s: mencari masa untuk berkOngsi ilmu bersama.. =)

Nov 20, 2010

Memang sendiri ke?


Bismillahirrahmanirrahim.....

berfikir jap.....

'Sewajarnya bagi orang yang beriman menghadapi segala kesusahan dan penderitaan dengan berserah kepada Allah, bukan dengan melalui kekuatan teman-teman dan para pembantu mereka.'

saya sering terfikir2 dengan kata2 ini...

adakah sememangnye saya sendiri..?
kita kuat dengan pertolongan dari Allah...

adakah saya memang sendiri... walaupun berada di kalangan teman2, sahabat, dan keluarga, mahupun berada di tgh khalayak ramai... hakikatnya memang sy sendiri,

agaknye kenapa ye.. sentiasa 'sunyi' itu peneman hidup? kosong itu peneman jiwa?
bila ketawa seolah berpura-pura, senyum itu manis tiruan, dan tangisan itu dingin beku..?

hmm.. biarlah.. ku tahu, di saat2 kebanyakkannye yg sendiri nahupun tidak.. Allah sentiasa disisiku.. menemaniku, memimpinku...

'Sesungguhnya, Allah itu dekat'

You are never alone.... although that you are lonely..........