Sep 20, 2010

Kuih Ketayap.. a.k.a kuih gulung

Tanggal 17 September before tidur terfikir nak buat kuih ketayap.. stok kelapa banyak... yang perlu dibuat hanya memarut sahaja.. Suddenly nak tambah pula post resepi kat blog ni..

this is a picture of kuih ketayap..(not mine but pinjam dari blog orang hehee... ) tapi kulitnye samala ala-ala macam saya masak.. tak hijau sangat sebab pakai original colouring from daun pandan dan agak sedikit garing.. barulah rangup.. krupp..krupp..


Bahan-bahan:
(kulit)
8 sb Tepung gandum
5 helai Daun pandan (sebagai perwarna)
sedikit Garam
Air

(Inti)
1/4 kelapa Parut
5 sb Gula merah

Cara membuatnye:

Mulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim ye... sebab nak masak ni.. nak bagi orang makan.. dan kita niatkan supaya makanan ini menjadi adalah rezeki yg bersih, dan makan sebagai ibadah dan moga usaha kita memasak ni juga adalah dikira sebagai satu ibadah. Seperti kisah Imam Syafiee menziarahi rumah Imam Malik. (i'll post this story later k.. coz rite now is recipe sharing time.. !)

1. Firstly kita buat intinye dulu.. masak gula merah dengan air di atas api..
2. tapis dan tuangkan gula merah ke dalam kelapa, kemudian masak semula di atas api sehingga agak2 inti kelapa tu dah kering sedikit . Jangan lupa tambah garam sedikit ke dalam inti.
3. Untuk buat kulitnya.. bancuh tepung, garam dan air daun pandan yang dikisar..
4. kacau hingga agak sebati.. macam kita masak doh untuk cucur.. tapi cair lagi. blender adunan untuk memudahkan.. (untuk meratakan tepung)
5. masukkan adunan yang diblender ke dalam mangkuk, tambah air lagi sekiranya perlu.
6. Panaskan kuali, ratakan nipis minyak masak di atas kuali.
7. sendukkan bancuhan tepung ke dalam kuali.. dan lenggang kuali dengan segera sementara bancuhan masih cair. biarkan hingga masak.
8. angkat kulit ketayap.. letakkan inti dan gulunglah kuih anda..
9. Ulang step 7 dan 8 sampai habis tepung dan inti..
10. Kalau rasa tepung tu terlebih masak tepung je dahla n makan begitu sahaja pun sangat sedap.. macam makan lempeng.. =P


Selamat mencuba...!
(dr. tukang masak amatur)

p/s: bahan-bahan tu boleh bajet-bajet sendiri je. as Shown adalah contoh untuk sukatan yang biasa dibuat sahaja.. biasanye boleh dapat dalam 15 gulung.

No comments:

Post a Comment