Sep 22, 2010

1st day break fasting after Ramadhan season..

Bila dah start keje mood raye macam dah kurang.. tapi kat ofis ni berlaku pula fenomena 'meja terbuka' masing-masing kat meja sume ada kuih raya, including me.. hehehe.. walaupun tak banyak...



Lepas puasa bulan Ramadhan, masuk pula bulan Syawal, orang dah mula start puasa 6 pula..



"Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan, lalu diiringi nya dengan puasa 6 hari di bulan Syawal bererti dia telah berpuasa penuh satu tahun"
(HR Muslim)





SEmalam tetibe rasa nak meraikan hari berpusa jadi berbuka pusalah kat luar.. TQ miss Aimi for driving me there.. =)


Sep 20, 2010

Where is the mind and sOul?

Morning: I woke up and feel like walking in the air

Afternoon: Feel like being hypnotized.. what am I doing?

After work
: Suddenly feeling like I want to smile all day..

sO...I smile..


Kuih Ketayap.. a.k.a kuih gulung

Tanggal 17 September before tidur terfikir nak buat kuih ketayap.. stok kelapa banyak... yang perlu dibuat hanya memarut sahaja.. Suddenly nak tambah pula post resepi kat blog ni..

this is a picture of kuih ketayap..(not mine but pinjam dari blog orang hehee... ) tapi kulitnye samala ala-ala macam saya masak.. tak hijau sangat sebab pakai original colouring from daun pandan dan agak sedikit garing.. barulah rangup.. krupp..krupp..


Bahan-bahan:
(kulit)
8 sb Tepung gandum
5 helai Daun pandan (sebagai perwarna)
sedikit Garam
Air

(Inti)
1/4 kelapa Parut
5 sb Gula merah

Cara membuatnye:

Mulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim ye... sebab nak masak ni.. nak bagi orang makan.. dan kita niatkan supaya makanan ini menjadi adalah rezeki yg bersih, dan makan sebagai ibadah dan moga usaha kita memasak ni juga adalah dikira sebagai satu ibadah. Seperti kisah Imam Syafiee menziarahi rumah Imam Malik. (i'll post this story later k.. coz rite now is recipe sharing time.. !)

1. Firstly kita buat intinye dulu.. masak gula merah dengan air di atas api..
2. tapis dan tuangkan gula merah ke dalam kelapa, kemudian masak semula di atas api sehingga agak2 inti kelapa tu dah kering sedikit . Jangan lupa tambah garam sedikit ke dalam inti.
3. Untuk buat kulitnya.. bancuh tepung, garam dan air daun pandan yang dikisar..
4. kacau hingga agak sebati.. macam kita masak doh untuk cucur.. tapi cair lagi. blender adunan untuk memudahkan.. (untuk meratakan tepung)
5. masukkan adunan yang diblender ke dalam mangkuk, tambah air lagi sekiranya perlu.
6. Panaskan kuali, ratakan nipis minyak masak di atas kuali.
7. sendukkan bancuhan tepung ke dalam kuali.. dan lenggang kuali dengan segera sementara bancuhan masih cair. biarkan hingga masak.
8. angkat kulit ketayap.. letakkan inti dan gulunglah kuih anda..
9. Ulang step 7 dan 8 sampai habis tepung dan inti..
10. Kalau rasa tepung tu terlebih masak tepung je dahla n makan begitu sahaja pun sangat sedap.. macam makan lempeng.. =P


Selamat mencuba...!
(dr. tukang masak amatur)

p/s: bahan-bahan tu boleh bajet-bajet sendiri je. as Shown adalah contoh untuk sukatan yang biasa dibuat sahaja.. biasanye boleh dapat dalam 15 gulung.

LAst day aT hOme

Today (saturday, 18th) is the last day of my Raya leave in Taiping.. a bit sad coz i'll be leaving..

there's a lot things to do today... on Saturday 18th Sept. 2010. bake kuih ketayap.. cook spaghetti for my brother as promised the day before.. and cook begedil.. coz my father have bought a lot of potatoes and my mother keep complaining that her kitchen is already filled with food but my father keep on buying food stock.. and there's 2 wedding ceremony to be attended.

1.Congratulation kepada kawan sepermainan saya Rafidah.. kerana telah berjaya mendirikan masjid.. although she's a year younger than me... huhu.. teringat dulu2.. walaupun kita tak lah berapa kamceng tapi pernah la kita duduk bawah pokok dan sembang2, gelak ketawa..
we went to the same school and we live in the same neighbourhood.. Hope u live ur life to the fullest and kudoakan keberkatan Allah mengiringimu...

well.. I like ur dress,and your wedding theme... coz it PINK! hehehe.. n Nasi minyak mu sangat sedap..tak lupa juga kuah kacang dal, sambal belacan... dan kurma daging.. =)

2. Congratulation also to my mother's friend's daughter although i don't know her.. (1st time saw her in this wedding ceremony).. Moga barakah Allah bersama kalian.

3. thirdly.. congratulation to my Old friend.. Schoolmate.. smiling mate.. Ealyna Misman.. for being a bride.. on 19th September 2010.. huhu... Sorry I can't attend ur wedding ceremony.. And saya doakan juga agar perkahwinan ini mendapat barakah Allah..


Forthly... bila lah pula turn saya ni...


p/s: I love you Mak, Abah, brothers and sister. and not forgetting.. all my relatives..

Satu hari di 29 Ramadhan

hari ni baru nak masukkan post untuk 29 Ramadhan,walhal sekarang dah masuk bulan Syawal..

Sangat syahdu bila nak meninggalkan Ramdhan.. Ramadhan adalah bulan yangpaling Best... Rasanya saya dah banyak termiss perkara yang best di bulan Ramadhan.. hmm.. it's not about food.. shopping.. it's a bout the deal with Allah.. but i've did my best..

Hari ni juga adalah antara hari yang agak best.. suasana yang syahdu..redup.. dan tenang.. dan Allah menemukan saya dengan beberapa orang yang baik.. yang saya berkeyakinan bahawa mereka adalah orang-orang yang baik.. kadang-kadang saya terfikir mengapa kehadiran mereka tidak kurang disedari.. kata-kata semangat yang keluar dari mulut mereka telah sedikit menyuntik semangat dalam diri walaupun ada sesetengah yang bercanggah dengan pendapat sendiri..

'tidak semestinya orang baru tidak boleh membuat kerja..tapi, apakah istilah 'baru' dari sudut pandangan saudara? my boss did said.. do the right things for the first time..and my point of view: life is full of struggle.. Rama-rama yang cantik hasilnye dari kesusah payahan untuk struggle keluar dari kepompong yang sangat kecil.. the challenge is how can we maintain the motivation level so that we can always istiqamah in our doings?'

Apakah jawapan kepada soalan saya.. sehingga kini masih mencari.. =)
dan di tanggal 29 Ramdhan ini juga lah saya baru berkelam kabut menghantar kad ucapan aidilfitri.. mohon kemaafan atas segala khilaf.. terasa berat pula nak hantar ucap selamat menyambut Syawal, coz a bit sad nak tinggalkan Ramadhan yang best ni.. Hope segala amalan bulan Ramdhan ni dapat diistiqamahkan di bulan-bulan yang lain...

Dan pada hari ini sudut pandangan saya sudah mencapah sedikit 0.1 darjah and hoping that I can conquer the stress and the heavy rock mindset parked in the head..

kepada sahabat2 dan kawan2 yang tidak menerima kad ucapan ke maaflah.. sebab tidak berkesempatan berbuat demikian.. kalian adalah insan2 baik yang pernah hadir dalam hidup ini dan sentiasa berada dalam hati dan ingatan.. Halalkan segala makan minum pakai guna, perkataan, janji.. terkurang atau ada yang terlebih.. Maafkan segala kekhilafan yang pernah hadir, kekasaran bahasa.. wajah yang termasam atau kadang-kadang terlupa senyum atau kurang sensitif... moga setiap hari mendewasakan kita..



Sep 7, 2010

Tanggal 28 Ramadhan


Tanggal 28 Ramadhan... bermakna hanya tinggal beberapa hari lagi Ramadhan ini akan dilewati dan tibalah Syawal.. Sayu saat ingin meninggalkan Ramadhan.. hari2nya tidak sama seperti hari2 lain.. :(, Dan Ramadhan ini telah baik sedikit dari Ramdhan yang lalu... (perasan kOt)..

hmm.. sangat sayu.. di tanggal 28 Ramadhan ini juga.. pelbagai perkara yang telah melewati diri ini.. dan pesanan yang diberikan kepada diri sendiri adalah...... banyakkanlah bersabar... dan matlamat...? Adakah Ramadhan kali ini berjaya membentuk peribadi?

saat ini.. diri sememangnye sangat lemah.. dan pesanan lagi kepada diri sendiri... Mesti kuatkan semangat... n don't too depend on people..